Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Opinie na temat PHP
bulek

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

A przy okazji jakie sa wasze doswiadczenia z prowadzeniem projektow i z kontakatmi z klientami. Ponizej pisze swoje.

Moim zdaniem najwazniejsze jest "zadowlenie klineta" mysl bardzo prosta ale ... bylo do tego trudno dojsc i cigle jest. Przedewszystkim sadze ze programowanie w php jest zwodniczo proste. Tzn kazdy kto sie nauczyl pisac petle i robic tabelek zeczyna pisac sklep albo serwis. Prosze mi wybaczyc moje zdanie ale tak mi sie wydaje. Nie jest to oczywisce zle same w sobie ale na rynku pojawia sie duzo firm ktore wykonuja swoja prace nieprofesjonalnie. Psuja poprostu opisnie o php.

Jest tak smiesznie ze jesli czlowiek mowi ze pisze w php to zbywa sie to ironicznym usmieszkiem ale jak mowi ze w Javie kodzi no to jest gosciem i pewnie ostry haker z niego.

Tak wiec klienci przyzwyczili sie do tego ze w phpie robia ludzie niezbyt doswiadzczeni wiec to nie moze duzo kosztowac. Wystarczy sie przekonac o tym zamiesczajac ogloszenie na grupie "Praca oferowana" ceny za zrobienie serwisu od 300 zl do 8 000 zl (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Potem i tak jak czlowiek chce taki serwis przerobic to musi wywalic wszystko i pisze wsio jeszce raz (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Technika pracy tez nisko czasmi spoczywa na dnie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) W firmach ktore robia niemale portale CVS to rzadkosc - chlopce razem w kodzie pisza tzw wolna amerykanka (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

W sumie nie chce zeby wyszlo ze jestem taki madry bo sam sie musialem nauczyc na wlasnych bledach i dalej sie ucze jak prowadzic projekty - czasmi bledy byly bolesne.

A jakie sa wasze doswiadzcenia??
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
adwol

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat
Ostatnio spotkałem kolege ktory od dluzszego czasu pisze w php i zaczal opowiadac mi bajki, ze wielu rzeczy zrobic w php sie nie da... To sie pytam "czego sie nie da?"...

Dać to się pewnie da, ale jakoś perl czy python wydają mi się bardziej zwięzłe i przemyślane. php robi wrażenie (co potwierdzają fakty z jego historii) języka, który w pierwotnej wersji został na szybko stworzony aby zrobić coś małego, a potem się rozrastał bez przemyślenia struktury całości. Przykłady?

Syntaktycznie wszystko jest tu w zasadzie realizowane jako funkcje, a np. takie coś:
[php:1:e65d72ee43]<?php
in_array($skalar, array($elem1, $elem2, $elem3))
?>[/php:1:e65d72ee43]
dużo prościej i czytelniej można by zapisać np. tak:
Kod
$skalar in ($elem1, $elem2, $elem3)

W ogóle zapis listy czy tablicy jest IMHO niewygodny. Zamiast:
$a = array($elem1, $elem2, $elem3);
list($elem1, $elem2, $elem3) = $a;
lepsze jest np.:
Kod
$a = ($elem1, $elem2, $elem3);

($elem1, $elem2, $elem3) = $a;

Wymieszanie typu listowego i haszowego jest też pomyłką. Spada na tym wydajność i sens istnienia haszy, nie wspominając o bałaganie w tablicach.

Brakuje mi często w PHPie anonimowych bloków kodu, które załatwiałyby różne małe rzeczy. Np. sortowanie po jakimś dziwnym kryterium wymaga w PHPie stworzenia osobnej funkcji która porównuje elementy:
function f($a, $(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/cool.gif)
{
return $a * $a - $b * $b;
}
usort($tab, 'f');
A tymczasem w perlu robi się to tak:
Kod
$tab = sort { $a * $a <=> $b * $b } $tab;

I jakoś tak wydaje mi się to prostsze.

Wyrażenia regularne (z których często korzystam) też są uwięzione w sztywne ramy funkcji przez co nie można zrobić kilku fajnych trików.

Obiektowość PHPowa jest słaba (w wersji 5 się poprawiło, ale nadal to nie jest to) i do pythonowej się nie umywa. Ciekawe czy w którymś PHPie będzie przeciążanie operatorów?

Podsumowywując, składnia php jest za sztywna, a jednocześnie nie daje możliwości swobodnego rozszerzania. Parę rzeczy jest, prawdopodobnie ze względu na kompatybilność, sztucznie połączona (listy i hasze). Wszystko jakoś tak przypomina mi trochę lispa ze swoimi nawiasami i schematycznością aż do bólu.
W obecnej wersji jest i tak już całkiem dobrze, ale php 3 był nie do strawienia. I nie zgodzę się z tym, że w PHPie nie da się czegoś napisać. Przy odrobinie wysiłku da się większość rzeczy zrobić. Natomiast stwierdzenia, że php jest do kitu w większości są mocno przesadzone i zalatują trochę szpanerstwem, bo podejrzewam, że mało kto pisze projekty, w których wymagania całkowicie wykluczają PHPa.
Jednym słowem, IMHO PHPowi brakuje jeszcze troche do perla i pythona, mimo, że wiele od nich już zapożyczył.
Cytat
To glupie ale rzeczywiscie tak jest, ze php jest traktowane jak cos gorszego. A tak na prawde to pozwala na calkiem sporo. Wystarczy chociazby zajrzec do manuala - chodzi mi glownie o ilosc dostepnych rozszerzen. Moim zdaniem jest calkiem spora...

To zobacz sobie archiwa CPAN. To jest całkiem spora ilość rozszerzeń. php ma ich naprawdę mniej.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 14.10.2025 - 14:26