![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Natrafiłem na taki artykuł http://www.alphaworks.ibm.com/tech/dbcjs. W telegraficznym skrócie chodzi o to, że aplikacja kliencka (napisana w javascript) może bezpośrednio połączyć się z bazą danych na serwerze. Innymi słowy - taki ajax, tylko że na nowo. Co o tym sądzicie?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Cytat Ale i tak będziesz musiał mieć połączenie z internetem/intranetem, więc co za różnica dla klienta czy będzie miał stronę zapisaną na dysku, czy ściągnie przez sieć? Rożnica jest taka, że nie zawsze na jednym serwerze znajduje się i aplikacja i baza danych. Jak padnie serwer z aplikacją, cały czas masz połączenie z bazą. Cytat Poza tym nie od dziś wiadomo, że najwydajniejszą formą (także cost effective) aplikacji sieciowej/firmowej/corporacyjnej jest mainfreme+terminale. A ty oddalasz się bardzo od tego modelu. Najlepszym przykładem jest tutaj nasza klasa (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/blink.gif) Poza tym coraz częściej się mówi o przeniesieniu dysku twardego do sieci i pracy na aplikacjach sieciowych (np. google docs), więc to rozwiązanie ma szansę na rozwój. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poza tym coraz częściej się mówi o przeniesieniu dysku twardego do sieci i pracy na aplikacjach sieciowych (np. google docs), więc to rozwiązanie ma szansę na rozwój. Ale to jest właśnie architektura mainframe + terminale. Przeglądarka jest tym terminalem. Aplikacja jest, na przykładzie google, po stronie serwera, natomiast klient dostaje tylko to co musi zobaczyć + mechanizmy interakcji. Na stronach na których nie jest to potrzebne, choć zupełnie nie mam pojęcia gdzie widzisz zastosowanie dla rozwiązań o których mówisz, nie ma sensu pakować tonę niewydajnego JS klientowi. Nie mam nic przeciwko temu żeby projekt się rozwijał, nigdy rozwojowi nie będę przeciwny. Ale na razie nie ma dla mnie żadnego uzasadnienia stosowania takiej architektury w środowisku "produkcyjnym". Ten post edytował sztosz 28.01.2008, 11:48:02 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 10:21 |