![]() |
![]() |
![]()
|
|
Vice-Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 395 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich, zanim się wezmę za naukę klas chciałbym zrozumieć ich wykorzystanie. Mam aplikację opartą o php i tylko funkcje. Zastanawiałem się jak ją przerobić na klasy i do takich wniosków dochodzę:
1) Jeśli mam obsługę klienta to w klasie powinienem zawrzeć - dodawanie go - edycję jego danych 2) dla magazynu - dodawanie produktow - wydawanie z magazynu - kompletowanie z polproduktow itp ... I teraz moje pytanie: Czy tak podchodząc do konstrukcji klasy będę mógł wykorzystać ich wszelkie zalety i czy będzie to wydajny system. Jeśli moje założenia są błędne prosiłbym o lekkie naprowadzenie na prawidłowy tok myślenia obiektowego. Z góry dzięki. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja klasami zająłem się niedawno i muszę powiedzieć, że można przy ich pomocy zrobić rzeczy ciężko wykonalne na zwykłych funkcjach. Teraz już wiem, ze to byłą miłość od pierwszego kodu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)
Dzięki klasom można znacznie skrócić czas pisania kodu, poza tym stanie się on bardziej przejrzysty - wadą jest spowolnienie działania skryptu. Dodam także, że nie wszystko trzeba wrzucać do klas - należy stosować je jako środek pomocniczy, a nie zastępczy. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 00:19 |