![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 1 Dołączył: 11.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak przesłać pliki ajaxem?
Słyszałem że nie da się tego zrobić. No to jak działa upload zdjęć na fotka.pl? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/blinksmiley.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 14 Dołączył: 25.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Tworzę skrypt, który wymaga przesyłania plików w tle. Początkowo myślałem stworzyć go, bazując na oklepanej metodzie umieszczania pływającej ramki z formularzem i skryptem JAVA/AJAX, który sprawdzałby, czy plik już jest na serwerze. Czy jednak używanie AJAKSA jest rzeczywiście dobrym rozwiązaniem? Zastanawiam się nad użyciem w tym skrypcie ciasteczek... Pomysł jest prosty: w ramce znajduje się formularz, a wraz z kliknięciem na przycisk "wyślij', skrypt PHP zaczyna przesyłać dane i w ramce pojawia się stosowna informacja (np. w postaci pliku graficznego) oraz zostaje uruchomiony skrypt, który sprawdza, czy istnieje ciasteczko, np. o nazwie 'nowy_plik'. Skrypt PHP, pod koniec przesyłania pliku, może wysłać do przeglądarki ciasteczko zawierające informacje o przesłanym pliku (adres na serwerze, rozmiar itp.), które zostaną odpowiednio sformatowane i przez JS wprowadzone w odpowiednim miejscu w treść strony. Myślę, że wielkim plusem tego rozwiązania jest fakt, że, tak jak byłoby to w przypadku AJAKSA, skrypt nie musi ciągle wysyłać zapytania do serwera. Bardzo proszę o opinie. Łukasz |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 04:12 |