![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 95 Dołączył: 20.12.2005 Skąd: N54,35° E18,63° (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, teraz mam problem... ponieważ nie wiem od czego zacząć.
Chcę napisać moduł do wysyłania/odbierania/kasowania wiadomości + dodawanie znajomych :-) Tak naprawdę niewiem, jak zacząć, jakie funkcje wykorzystać. Mógłby ktoś mnie naprowadzić na dobrą drogę ? ;-) Lub jakiś przykład podać (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 813 Pomógł: 34 Dołączył: 18.03.2007 Skąd: o stamtąd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworzysz przykładową tabele "wiadomosci" o przykładowej strukturze Kod +--+-------+-------+----+-----+---------+----+ |id|od_kogo|do_kogo|stan|temat|wiadomosc|time| +--+-------+-------+----+-----+---------+----+ id - numer identyfikacyjny wiadomości od_kogo - login nadawcy do_kogo - login odbiorcy stan - stan wiadomości (1 - nowa, 2 - przeczytana, 3 - kosz) temat - temat wiadomości wiadomosc - treść wiadomości time - czas nadania wiadomości i teraz tylko odpowiednio: 1. wyświetlasz rekordy 2. edytujesz rekordy 3. dodajesz rekordy Przykłady 1. Wyświetlamy wiadomości użytkownika "bchmura"
2. Edycja - zmiana statusu wiadomości o id "4" na przeczytaną
3. Dodajemy wiadomość od użytkownika "bchmura" do użytkownika "ksiadz_pistolet"
Znajomi Tworzysz przykładową tabele "znajomi" o przykładowej strukturze Kod +--+----+--------------+-----+ |id|kogo|kto1;kto2;kto3|kiedy| +--+----+--------------+-----+ id - numer identyfikacyjny listy znajomych kogo - login użytkownika kto - loginy użytkowników (znajomych) oddzielonych średnikami kiedy - czas zawzięcia wiadomości tutaj omówię tylko kolumnę "kto" - po prostu żeby sobie nie utrudniać zamiast tworzyć nową tabele w jednej kolumnie tworzymy tablice, będziesz na niej działać podobnie jak na plikach pokrótce opisałem jak można w prosty sposób się z tym uwikłać, jeśli interesuje Cię bardziej zaawansowane rozwiązanie dla większego serwisu napisz i poczekaj aż ktoś coś odpowie bądź ja złapie wenę i czas na szczegółowe rozpatrzenie pozdrawiam Chmura Bartłomiej Ten post edytował b_chmura 24.01.2008, 21:57:32 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 22:06 |