Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Jak najoptymalniej wykonac zapytanie SQL
deirathe

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Powiedzmy ze mam tabele kategorie a w niej pola id i parent
id|parent
1 |0
2 |1
3 |1
4 |2
5 |4
6 |4
7 |5

no i powiedzmy ze pobralem element o id 7, jak najlepiej wykonac zapytanie zeby zwrocilo mi wszystkich rodzicow w poprawnej kolejnosci, tj

5,4,2,1
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Indeo

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

To ciekawe zagadnienie topologiczne i przykład jak w małej prostej tabeli można zapisać dowolnie złożona strukturę powiązań typu - potomek-rodzic. Wbrew pozorom (jak dla mnie) wydobycie takiej sekwencji nie jest proste. Na myśl przychodzi analogia do przetwarzania dokumentów XML. Wg mnie jednym zapytaniem SQL tego nie zrobisz. Możesz napisać zapytanie, które dojdzie do pewnego poziomu, ale będzie to z góry założona liczba poziomów.
Musisz przejść przez wszystkie poziomy rekurencyjnie.
Najprościej chyba napisać pętle w php, która będzie wybierać dla danego potomka jego rodzica, w następnym przebiegu rodzica z poprzedniej pętli będzie traktować jako potomka, pobierze dla niego rodzica i tak w kółko tak długo aż zostanie spełniony warunek dotarcia "na powierzchnię" czyli parent = 0 kiedy to pętla zakończy działanie a przechwycone do pomocniczej zmiennej numery rodziców można złozyć w ostateczną "ścieżkę genealogiczną".
Mozliwe też, że cos takiego mozna zapisać w postaci procedury w samym SQL'u. Tam też można składać pętle.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 26.12.2025 - 23:14