![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 137 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2004 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam wielki dylemat.
W wiekszości cały czas piszę aplikację procedularnie w php4, powoli przechodząc na obiektówkę. Chciałbym zacząc realizować nowe projektu przy zachowaniu MVC i dlatego nie wiem na jakiego frameworka się zdecydować. Uzywałem przez pewien czas cakephp oraz od dwóch dni testuje i czytam o Zend Framework. Oba wydaja mi się bardzo podobne( czy jeden i drugi chodzi pod php4 i php5?) Który według was jest "łatwiejszy" dla kogos kto raczkuje w frameworkach i obiektówce? Poczatkowo chciałem zacząć od oddzielenia html od logiki i przejśc na SMART + OOP ale czy jest sens ładowac się w SMARTY jeśli istnieje takie cos jak Framework w architekturze MVC ? Czy nie lepiej odrazu w tym się uczyć tworzyc , niż po drodze jeszcze przechodzic przez SAMRTY? Prosze o wasze opinie i sugestie w związku z moim "dylematem" (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) pozdro haryb (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/guitar.gif) Ten post edytował haryb 22.01.2008, 13:50:55 |
|
|
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 137 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2004 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to zaczynam zabawe z Symfony, zoabcze jak sie w niej robi jakas prosta aplikacje bazodanową i wówczas wybiore sobie jakis FW na którym bede bazował.
Chyba nie ma sensu poznawania i używania kilku FW? Bo wówczas tak naparwde nie poznamy wszystkich mozliwości i funkcji jaki konkretny FW oferuje tylko bedziemy znali pare FW ale po łepkach. Chyba lepszym wyjściem jest wybór jednego odpowiedniego dla siebie i pracowanie wyłacznie na nim? Głównie porzebuje FW do tworzenia średnio-dużych projektów aplikacji internetowych - od aplikacji intranetowych jak - program magazynowy, fakturowania, katalogowanie itd do internetowych zastosować i tworzenie stronek i paneli CMS. Jedno z najważniejszych dla mnie cech FW to łatwe i intuicyjne oraz nieszablonowe i nie założone z góry jakimis sztywnymi regułami operowanie na bazie czyli: wczytywanei danych, usuwanie, dodawanie, update, róznego rodzaju złożon zapytania SQL i tworzenie relacji. W cakePHP jest to dosyc dobrze zrealizowane chodz tak jak pisali poprzednicy jest dosyc radykalny w swoich regułach, nazewnictwie itd. I do tego tak jak piszecie nie jest rozwijany juz do wersji PHP5 wieć nie ma sensuu w niego inwestowac czasu na dalesze poznawanie. Wczoraj zapoznałem się ( wykonałem tutoriala ) z ZF i faktycznie jest bardzo rozbudowany ale nie wiem właśnie czy nie zabardzo jak dla początkującego w FW. Dokumentacji jest full na ich stronie jednak wszystko w ang a w pl niestety mało konkretnych opisów ( a co by nie patrzeć w ojczystym języku szybciej sie idzie nauczyć niż tracac czas na przeprawę przez ang dokumentacji). Teraz zobacze jeszcze Symfony skoro ten FW jest w PHP5 jest cały czas rozwijany i ogolnie opisujecie że jest to dobre wyjście i miejwiecej wypośrodkowanie pomiedzy skomplikowaniem a praktycznym i swobodnym podejsciem do programowania w FW. pozdro haryb |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Chyba nie ma sensu poznawania i używania kilku FW? Bo wówczas tak naparwde nie poznamy wszystkich mozliwości i funkcji jaki konkretny FW oferuje tylko bedziemy znali pare FW ale po łepkach. Chyba lepszym wyjściem jest wybór jednego odpowiedniego dla siebie i pracowanie wyłacznie na nim? Moim zdaniem złe podejście! Znajomość wielu FW ma sens. Dlaczego? Gdyż FW powinno się wybierać pod projekt, a nie pod siebie. Przykładowo: stawianie stronki Zdzisia na S nie jest rozsądnym wyjściem (tu wystarczy CI/K), do budowy gry internetowej (tak popularne dziś wśród młodzieży (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) ) wybrałbym ZF, natomiast S zastosowałbym w bardziej rozbudowanych stronach internetowych ale nie pracujących pod dużym obciążeniem. Tak więc lepiej nie ograniczać się do jednego FW, a poznać ich kilka i wyłapać różnice (szczególnie w zastosowaniu) między nimi. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 20:04 |