![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 662 Pomógł: 45 Dołączył: 26.03.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiedziałem czy napisać to tu czy w dziale o php. Jeśli źle wybrałem to sorka i prosze o przeniesienie.
Ostatnio dużo zastanawiam się nad cache, jak to jest zbudowane w dużych serwisach. Weźmy na przykład serwis grono.net/fotka.pl. Miliony wpisów w bazie, miliony odwiedzić. Jak w taki dużych serwisach zorganiozwane jest cache ? Każde zapytanie ma swoje cache ? Prosił bym o jakieś dokładne informacje od osób orientujacych sie w temacie. Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Źle mnie zrozumiałeś. Chodzi mi o to, by nie generować cache w momencie, gdy użytkownik wchodzi na stronę, ponieważ co któreś wejście, będzie powodowało generowanie strony (bardzo wolno będzie się wchodziło). Cache można generować w cronie, który dla odpowiednich stron będzie generował statyczną zawartość.
A co w przypadku, jeśli ktoś wywali cache. Wówczas nie ma rady. Trzeba wczytać stronę dynamicznie. Oczywiście rozwiązanie z cronem należy stosować z umiarem. Zbyt dużo uruchomionych skryptów publikujących treść też potrafi zabić wydajność. edit Oczywiście mogą zdarzyć się sytuacje, gdy generowanie z crona nic nie da, np różna ilość zmiennych przekazywana do skryptu. Wówczas pozostaje jedynie generowanie cache co jakiś czas podczas odwiedzin użytkownika. Ten post edytował batman 15.01.2008, 16:55:46 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 00:16 |