![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 31 Dołączył: 13.11.2006 Skąd: się znamy? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tyle mówi się na temat tego, że rynek aplikacji webowych w Polsce jest nieco chory. Zwłaszcza jeśli chodzi o klientów których działalność debiutuje w sieci, dysponujących niskim budżetem. Często powtarza się opnie, że rynek traci przez gimnazjalistów którzy za 50 złotych tworzą, cms'y czy wręcz portale! Poziom ich pracy zaniża opnie o tej branży, wpływa ujemnie na wizerunek osób profesjonalnie się tym zajmujących.
Ile to razy proponowano mi czy innym osobom siedzącym na irc #php.pl wynagrodzenie w postaci linku do strony, banera czy majaczących gdzieś tam w oddali niewyobrażalnych zysków. Na szczęście znalazł się ktoś dzięki któremu wspomniana sytuacja może ulec diametralnej zmianie! Ktoś kto wreszcie zagrał rynkowi odpowiednią nutę! Odważny zażądał za swoją pracę adekwatnego wynagrodzenia i je otrzymał! Cała nasza społeczność powinna być mu wdzięczny i wynieść na piedestał. Oto efekty jego ciężkiej pracy: http://lodz.pl Na reakcje nie trzeba było długo czekać! Z pewnością artykuły takie jak ten czy dyskusje toczące się na wykopie, dadzą do myślenia licznym ignorantom. Jednak to my, tworzący polską siec, budowniczowie www oddajmy należny hołd odpowiednim osobom. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 276 Pomógł: 3 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W sprawie gimnazjalistów, albo jak kto woli ludzi zaczynających w branży.
Sam mając jeszcze naście lat, wydawało mi się, że jeśli chodzi o programowanie to wiem wiele, że robię fajne projekty itp itd. Dorosłe życie i praca zweryfikowały to całkiem niedawno. Pracując w dużej firmie, która tworzy projekty dal jeszcze większych od siebie, widzę dlaczego niektóre projekty wyceniane są tak wysoko, mimo, że teoretycznie mogły by kosztować 1/3 tego. Otóż dlatego, że klient płaci za wiedzę, za doświadczenie osób biorących udział w projekcie. Za to iż wiedzą gdzie tkwią miny, za to że zrealizowali "n" projektów, które działają sprawnie, długo i są użyteczne. @bim: fajnie, że się uczysz, to ważne, co się nauczysz to Twoje, fajnie, że możesz na tym zarobić pieniądze, które dla ciebie są niebem, ale dla ludzi, którzy muszą utrzymać rodzinę są niewystarczające. Zadaj sobie teraz pytanie, czy jakbyś powiedział cenę 1000zł za hunted albo 1500zł to czy osoba zlecająca to zadanie by się zgodziła? Jeśli tak, to możesz czuć się wykorzystany. Możesz też zrobić sobie proste przeliczenie: ile na to poświęciłem roboczogodzin? A teraz podziel kwotą, którą za to otrzymałeś, przez ilość godzin, którą na to poświeciłeś i jaką stawkę otrzymałeś? Jeśli przypomina stawkę godzinową osób pracujących w markecie to co to oznacza? @mike: IMHO chyba trochę Cię poniosło, bim nie zrobił niczego, co mogłoby spowodować taką Twoją reakcję @empathon: przyznam się szczerze, że ciężko mi sobie wyobrazić jakikolwiek system sprawdzania, walidacji, certyfikacji. Na czym maiłby się opierać, jak wyglądać. Obecnym sposobem "certyfikacji" od strony technicznej są po prostu standardy i ich spełnianie + popularność (dory produk się obroni). I na koniec przemyślenie ogólne "Chytry dwa razy traci" oraz "Głupich nie sieją... sami się rodzą". Więc jeśli kogoś stać na to aby oszczędzać na profesjonaliście, który byłby w stanie realnie wycenić wartość inwestycji jaką było powstanie portalu łódzkiego, jeśli kogoś stać na to, aby nie mając wiedzy wydawać na to mnóstwo pieniędzy, jeśli znów kogoś innego stać na to, by dawać do zrobienia osobom niedoświadczonym bądź młodym do zrobienia projekt, to ok jego strata. Może się pewnie nauczy kiedyś, że zanim się coś kupi, zrobi, zleci to trzeba się zorientować w korzyściach i stratach jakie można uzyskać wybierając różne opcje. Przecież ta sama osoba która decydowała o portalu łódzkim oraz o wydanych na nie pieniądzach z pewnością nie kupowała swojego samochodu ad hoc... chyba że się mylę, ale to wtedy wiele wyjaśnia i mogę sobie wyobrazić jakim samochodem jeździ... Ten post edytował Aztech 13.01.2008, 19:03:08 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 15:34 |