![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 0 Dołączył: 17.07.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Zastanawiam sie ile zarabia programista php pracujacy w prywatnej firmie. Jaka stawka za godzine jest stawka odpowiednia??
Pozdrawiam, TRACK |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Korzystając z okazji, opowiem swoją historię...
Skończyłem studia informatyczne - kilkanaście lat temu - jeden z pierwszych kierunków w polsce... założyłem z kumplami z roku firmę informatyczną... nawet odnieśliśmy pewien sukces - długa współpraca z wielkim wydawnictwem książkowym... ale potem odszedłem i zrobiłem jeden projekt solo - aplikacja sieciowa MS SQL - to już były czasy win2K... A potem na kilka lat odjechałem od informatyki - pracowałem w zupełnie innej branży... i tak nastał rok 2007... tak mi się poukładało w życiu, że postanowiłem wrócić do kodowania... po krótkim wahaniu - zdecydowałem się na web-developming... praktycznie od zera uczyłem się XHTML, PHP, JS, i MySQL... ale poszło szybko i gładko - bo podstaw się nie zapomina, a po opanowaniu Pascala, C, C++, Delphi, Javy, VB, MS SQL, Lingo i kilku innych dziwolągów te 3-4 nowe języki nie stanowiły wyzwania... w międzyczasie złapałem robotę - pracę na etat - w budżetówce - w porównaniu do większości starych znajomych nędznie płatną... jakieś 2 300 miesięcznie na rękę... w przeliczeniu na standardowe 220 roboczogodziny w miesiący daje ok 10 zeta na godzinę... w dodatku realnie w pracy jestem dociążony na jakieś 3 godziny dziennie - pozostałe 5 godzin mogę poświęcać na naukę i zlecenia... w dodatku mam stały dostęp do netu, administruję siecią (więc mam wszelkie boskie uprawnienia) - no i dostałem służbowego laptopa... a tu czytam... że wyjściową stawką dla świeżego programisty jest 5 - 8 zł ... jakaś bzdura... dajecie się wykorzystywać koledzy ... w ciągu ostatnich 3 miesięcy zrobiłem projekt za 1000 zł na rękę - naprawdę prosta stronka... ale też trafiłem złoty strzał za 14 000 na rękę za niewiele bardziej skomplikowany serwis z autorskim CMS... po lekturze zamieszczonych tu postów, zacząłem się więc zastanawiać, czy jestem jakimś dzieckem szczęścia (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) ... ale chyba nie... sprawa wydaje się banalnie prosta ... większość projektantów / programistów z którymi potencjalnie konkuruję jest po prostu cienka jak barszcz... to szczególnie widać na tym forum... 1 % profesjonalizmu i 99% dziecinady... ludzie łapią się za programowanie w PHP bez absolutnie żadnych podstaw... bez nawyków strukturalizacji danych i kodu (o obiektowości nie wsponę...), bez nawyków kontroli typów danych bez pojęcia o algorytmizacji, metodach numerycznych i podstawach struktur baz danych ... taka jest moja historia - a wnioski niech każdy sobie wyciąga sam... po głowie kołacze się mi tylko jedna stara maksyma... sukces artysty to dziecko w 10 % talentu a w 90 % pracy...a ja zawsze uważałem projektowanie aplikacji / tworzenie optymalnego i wydajnego kodu za Sztukę - przez duże S. pozdrawiam wszystkich. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo to forum odzwierciedla realia PHP. 1% programistów, 99% "łebmasterów" w wieku 13 lat Ciekawe do którego procenta ja należę <myśli> Ale moim zdaniem przesadzasz... tylko nie ma co mierzyć wiedzy z programowania osób zajmujących się PHP a np. Java, bo po prostu problemy mają inną dziedzinę. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 13:06 |