![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 1 Dołączył: 13.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam problem, w jaki sposób mogę zrobić żeby każda linijka wyświetlanej zmiennej przez echo miała takie samo wcięcie jak pierwsze linijka (w tej linijce co jest wklejana zmienna) dla przykładu:
Nie mogę w zmiennej $zmienna dać stałych tabulatorów bo w jednym przypadku wyświetlenia będzie dobrze wcięte a w drugim już nie, jak to rozwiązać? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 13 Dołączył: 7.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bez wstawiania tabulatorów może być ciężko, ale zożesz np.: oddzielić kod PHP od warstwy HTML'a używając systemu szablonów. Wtedy HTML będzie wyglądał dokładnie (albo prawie, to już kwestia uporu) tak samo jak sobie zaplanowałeś.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 1 Dołączył: 13.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie jest mi to potrzebne do mojego małego (w zupełności wystarczającego) systemu szablonów, właśnie w Smartach jakoś to rozwiązali, a ja nie chce przechodzić na Smarty bo pożerają trochę ms.
A chce mieć tylko ładnie w kodzie źródłowym wszystkie wcięcia, czyli nie da się tego zrobić? Nie zyskujesz nic a tracisz sporo: czas. To przez wcięcia w kodzie bardzo "sporo" czasu tracę? 1 Tabulator Zajmuje 1 bajt (4kB na dysku, w zależności od rozmiaru klastra, to wiadomo) 10 tabulatorów zajmuje 10bajtów (4 kB na dysku) Na mojej stronie głównej mam 1630 wcięć (tabulatorów) czyli ~1,6kB (na dysku wciąż zajmuje 4kB) czyli około 3,5% całej strony (chodzi tylko o sam html, bez grafik itp). To zakładając, że użytkownik ma łącze 10kB/s to same tabulatory będą mu się wczytywać ~0,1s To miałeś na myśli mówiąc sporo tracisz? Czyli jednak warto zrezygnować z wcięć dla tych ~0,1s? A i dlaczego w większości stosuje sie tabulatory ze spacji (jak sprawdzałem jedna spacja zajmuje tyle co 1 tabulator) Jeśli żeby zrobić większe wcięcie stosuje się kilka spacji nawet żeby zmniejszyć tego tabulatora zastosujemy 2 spacje to mamy dwa razy więcej spacji niż byśmy zastosowali tabulatory (czyli już 0,2s) mi to nie przeszkadza że tabulator jest trochę szerszy (nie rozjeżdża mi się kod w poziomie jak piszę), czy jest inen wytłumaczenie stosowania spacji zamiast tabulatorów we wcięciach? Ten post edytował michael_13 9.01.2008, 17:07:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To miałeś na myśli mówiąc sporo tracisz? Czyli jednak warto zrezygnować z wcięć dla tych ~0,1s? Nie, miałem na myśli że Ty tracisz czas na pierdoły, które NIC Ci nie dają. No chyba że później będziesz patrzył w kod własnych stron i cieszył się jak nic nie znaczące wcięcia ładnie wyglądają.Jeśli chodzi o wyliczenia to bagatelizując temat nieświadomie strzelasz sobie gola. Jeśli pomnożysz ilość danych razy oglądalność dużego serwisu to zobaczysz, że marnujesz transfer na puste znaki (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Teoretycznie najlepiej byłoby ich nie używać w ogóle. Ale to polemika, rzecz nie warta świeczki. A i dlaczego w większości stosuje sie tabulatory ze spacji (jak sprawdzałem jedna spacja zajmuje tyle co 1 tabulator) Jeśli żeby zrobić większe wcięcie stosuje się kilka spacji nawet żeby zmniejszyć tego tabulatora zastosujemy 2 spacje to mamy dwa razy więcej spacji niż byśmy zastosowali tabulatory (czyli już 0,2s) mi to nie przeszkadza że tabulator jest trochę szerszy (nie rozjeżdża mi się kod w poziomie jak piszę), czy jest inen wytłumaczenie stosowania spacji zamiast tabulatorów we wcięciach? Pisałeś coś w grupie czy wszystko sam?Chyba sam i nie miałeś styczność z czymś większym pisanym przez zespół. Cztery spacje zamiast tabulatora to konwencja wzięta z Javy i ma się podobać nie Tobie a wszystkim. Pamiętaj, że w różnych aplikacjach tabulator może mieć różną długość a wspólny kod powinien wyglądać u każdego tak samo. Nadal zresztą nie widzę żadnego realnego argumentu żeby było warto bawić się w "ładnie wyglądające wcięcia". To jest po prostu strata czasu. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 15:42 |