![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 6 Dołączył: 14.02.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Do tej pory wszystkie systemy logowań jakie robiłem opierały się wyłącznie na sesjach. Ale chciał bym to zmienić (ponieważ denerwujące jest ciągłe logowanie) na Cookies. I tu pojawia się moje pytanie. Otóż naczytałem się w internecie że używanie cookies nie jest najlepszym rozwiązaniem, gdyż niektórzy internauci mogą mieć wyłączoną obsługę cookies z powodu bezpieczeństwa. Więc czy można podczas logowania ustawiać jednocześnie cookies i sesje ? Albo czy można jakoś sprawdzić czy użytkownik ma włączoną obsługę cookies, jeżeli tak to ustalamy ciasteczka a jeżeli nie to sesje. A może jest inny sposób na dłuższe zapamiętanie danych niż cookies ? Ten post edytował RubiX 8.01.2008, 10:43:41 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat remote address, forwarded for i browsera (bez wyświetlania!!!). już się można śmiać...? fowarded? no to masz podstrony 1.php 2.php 3.php 4.php 5.php cookie zapisujesz na 1.php, wchodzisz na 2.php i co? cookie nie aktywne... nie ma co kombinować... jedynie zapisywanie md5 browsera to nie jest bardzo za głupi pomysł... ale instalacje niektórych dodatków do przeglądarki, aktualizacja itd=utrata cookie a jemu chodzi o to by osoba była zalogowana jak najdłużej...moja wersja: w bazie pola |id|login|time|ip w id np. md5(microtime()); w login - login osoby która jest zalogowana time - kiedy ostatnio się wszedło ip - zakodowane ip... skrypt sprawdza najpierw czy jest to ip w bazie, jeśli jest to sprawdza czy ludzie którzy są w bazie mają to id ciastka co w cookie - będzie napewno jedno lub zero rekordów jako wyniki.. jeśli wszystko zwróci TRUE to zapisuje się sessje zwykłą jako osobę z loginem z bazy i upadatuje czas w bazie... można dodać by czas mógł wynosić max np. 7 dni potem usuwa się z bazy czy coś... to cookie by miało służyć jako... hm.. przedlużacz sessji bo taki ma być efekt:) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 02:47 |