Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [mysql] Wstawianie pol do tabeli
skowron-line

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.
Mam w bazie tabele w ktorej pola nazwy pol to:
Kod
1_0_0
1_2_1
2_0_0
2_2_1
2_3_1
2_4_1
4_0_0
4_1_1
4_2_1

i tak dalej az w nieskonczoność może tego być
i jak teraz chce wstawic pole o nazwie 3_0_0 ale za pole 2_4_1 (nie wiem czy napewno bedzie to to pole)
bo jeżeli bym wiedział to ,to by było proste
  1. ALTER TABLE `tbl_name` ADD COLUMN `3_0_0` tinyint(1) NOT NULL DEFAULT '0' AFTER `2_4_1`

a jeżeli nieznam tego pola po którym chcęwstawić (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Cezar708

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Trochę muszę się zgodzić ze skowron-line, często systemy pracują po kilka lat, pamiętają nawet czasy php3.
Wyobraźcie sobie że miałem ostatnio `przyjemność` konserwacji systemu napisanego przez studentów w php3 ładnych kilka lat temu. Były tam konstrukcję, które wołają o pomstę do nieba, a mimo wszystko inwestor nie chce słyszeć o przepisaniu systemu, bo "dobrze działa, więc po co?". Gorzej, gdy dostałem zlecenie dopisania jakiegoś małego czegoś do tej całej paplaniny kodów... lepiej nie pytać co się robi aby szybko coś napisać i zapomnieć o tym co się napisało.

Pewnie w podobnej sytuacji jest Skowron musi on reanimować jakiś archaik, stad taki problem. Bo w przeciwnym wypadku wymagało by wszystko przepisania dużej ilości kodu i zmiany struktury bazy danych, na co zwykle nie ma czasu, chęci, pieniędzy... no i nie wiadomo jak zachowają się inne części systemu po takiej przeróbce.

Przepraszam za taki mały off topic.

Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 16.10.2025 - 21:39