![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 30 Dołączył: 1.08.2007 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, pytanie zawarte jest w temacie.
Przeczytałem serie artykułów na ten temat ale niezabardzo rozumie gdzie i po co to wstawiac prosze o pomoc Dziękuje Ten post edytował daniel1302 1.01.2008, 20:17:35 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 51 Dołączył: 4.02.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
abstrakcja jest to sposób myślenia, jeśli przykładowo masz zamiar pisać jakiś skrypt (załużmy skrypt forum), to struktualne myślenie sprawia że wszystkie definicjie funkcji wpakujesz do jednego pliku, a w pliku index.php będzie wyrażenie switch ... case.
W obiektowym abstrakcyjnym toku rozumowania, aplikację forum rozdrabniasz na coraz to mniejsze składniki i dochodzisz ze szczegółu do ogółu. Przykładowo dochodzisz do wniosku że potrzebne jest pisanie postów w tej aplikacji, czyli masz już jedną klasę którą chcesz stworzyć - post. Dochodzisz do wniosku że chcesz stworzyć prywatne wiadomosci, to masz już drugą klasę - message. Zauważasz, że te dwie klasy mają dużo z sobą wspólnego, wtedy robisz klasę abstrakcyjną która ma wspólne własności i metody tych klas - abstractmessage. Idziesz dalej i dalej i wkońcu definiujesz interfejsy, które są ogólnym zarysem aplikacji, w których nie ma żadnej implementacji. Na końcu się okazuje, że początkowa klasa post powstała za pomocą dziedziczeni jakieś klasy, która dziedziczy po innej, a ta inna implementuje jakieś tam interfejsy. Ten proces co przedstawiłem powinnien w dużej części zachodzić nie w czasie pisania aplikacji, ale w czasie jej projektowania. Jeśli chcesz pisać OOP, to czytaj ze zrozumieniem np. to forum, albo/i kup sobie dobrą książkę na ten temat i ją przeczytaj (to chyba lepszy i szybszy sposób wg mnie). Ten post edytował -=Peter=- 1.01.2008, 20:01:42 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 11:51 |