![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 2 Dołączył: 29.12.2006 Skąd: Polska, gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pisze gre w php i mysql i chcialbym poznac najprostrzy sposob rozwiazania mojego problemu:
otoz chce zeby kazdemu uzytkownikowi co minute dodawala sie jakas wartosc (automatycznie) do danego wiersza w tabeli z danymi (np. drewno +5 co minute) sry za chaotyczne pisanie prosze o szybka odpowiedz |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 603 Pomógł: 131 Dołączył: 24.07.2007 Skąd: Górny Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym to zrobił tak:
Mam zapisane w bazie danych kiedy user ostatnio widział ile ma drewna (czasDrewna) oraz ile wtedy tego drewna miał. User loguje się 2. raz (tzn chodzi mi o to, że powinien zobaczyć już zaktualizowaną wartość drewna) to sprawdzam czy to 'logowanie' ma miejsce 5 minut lub więcej od czasuDrewna. Jeśli tak to obliczam (nie chce mi się teraz myśleć, ale nie powinno być najmniejszego problemu, żeby to obliczyć) ile powinien mieć tego drewna więcej od czasu kiedy widział je ostatnio. Po obliczeniu aktualizujemy ilość drewna w bazie oraz czas kiedy to było. PS. Jest tu tylko trochę do przemyślenia z czasem: jeśli np. od ostatniego widzenia drewna do nast. minęło 5min i 12 sek. to zamiast dodawać 5,jakieś_grosze_po_przecinku to wg mnie lepiej dać 5 i do czasu zapisanego w bazie dodać tylko to 5 minut. PS2. Mam nadzieję, że pomogłem:) Pzdr. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 16:19 |