![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Zastanawiam się, czy nie wprowadzić trochę innej aktywacji konta, zakładając, że standardowa to klikanie w link aktywacyjny w mailu. Ta nowa miałaby polegać na wysłaniu maila na np activation@example.com z maila, który podaliśmy przy rejestracji. No ale właśnie. Zdania nt. wygody są podzielone... i to grubo. Jednym niewygodnie i niestandardowo (czyli wybija z rytmu), drugim sie podoba - wygodniej. Od strony technicznej: cron co 30 sec na logowanie imapem na skrzynkę bota i jest (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Chciałbym poznać Wasze opinie. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 662 Pomógł: 45 Dołączył: 26.03.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co tak utrudniać użytkownikom ? Zawsze można na stronie zrobić ochronę przed botami a nie utrudniać użytkownikowi życie i zwalać pracę która nalezy do nas na niego.
http://www.webaudit.pl/blog/2006/captcha-nie-uzywaj/ Co prawda to jest o captcha, ale jest tu pewien ciekawy fragment. Cytat Po trzecie – nie każcie nam wykonywać WASZEJ pracy! Używanie obrazków CAPTCHA to przenoszenie walki z automatami na niewłaściwy teren. To przykład wygodnictwa ze strony właścicieli serwisów. Dlaczego to właśnie ja mam chronić Waszą stronę przed spamem? Ja chcę tylko założyć konto. Eliminacja automatów to Wasza sprawa, nie moja. Każde wpisanie kodu to 5-10 sekund straconych przez użytkownika. Niby to niedużo. Ale czy ktoś pamięta argumenty spamerów (pocztowych) sprzed 7-8 lat? „Just hit delete!”, twierdzili, jeśli się nie podoba, skasuj, ile to zajmie, pięć sekund? Aż w roku 2002 firma Ferris Research policzyła, że w samych tylko Stanach ten utracony czas kosztował 4 miliardy dolarów. A teraz wyobraźmy sobie CAPTCHA na każdej stronie, która chce się zabezpieczyć przed automatami. Ile będzie nas kosztował stracony czas? ps. Pogrubiłem ważne fragmenty. Ten post edytował Moli 29.12.2007, 22:52:21 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 10:17 |