![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 36 Dołączył: 9.04.2003 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Zaczalem pisac zaawansowana wyszukiwarke do sklepu internetowego, napotkalem jednak nastepujacy problem: co zrobic jezeli uzytkownik w wyszukiwanej frazie zrobi literowke?? tzn. mam sklep internetowy i wyszukiwarke typu "wpisz slowo", skrypt przeszukuje baze danych i wyswietla znalezione rzeczy i teraz wszystko jest super jezeli wpisze np. laptop to znajduje laptop xxx, laptop xyz, abc laptop itp. ale co zrobic jezeli ktos omylkowo wpisze "laotop" - literowka przy szybkim pisaniu o blisko p? wyskakuje ze nic nie znaleziono - problem jest niby nikly gdyz latwo to wypatrzyc, ale co jezeli np. ktos szuka po nazwie firmy, ktora to tylko slyszal a nie potrafi jej dokladnie przeliterowac? zamiast coca-cola wpisze koka-kola?? poszukuje jakiegos rozwiazania, ktore mnie naprowadzi na wlasciwe rozwiazanie tego problemu, czy ktos sie juz z czyms takim spotkal? jak to zostalo rozwiazane? Znalazlem tylko cos w stylu takim:
...ale to kompletnie nie to o co mi chodzi (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 2 Dołączył: 22.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to trywialne co pisze ale im bardziej zasady beda uogólnione tym rezultat bedzie mniej wlasciwy do teg co szukasz ... takie cos jak piszesz robi sie miedzy innymi w javascript , popatrz sobie na przyklady autouzupełniania stosowane przez google ... To zaawansowana rzecz, wyamaga uzycia ajaxu i slownika z wyrazami ... Moim zdaniem lepiej pojsc na latwizne i przy rezultacie wyszukiwania rownym zero dodac cos w stylu 'sprawdz czy podana fraza zostala poprawinie wpisana'. Naprawa bledów przy wpisywaniu to po prostu duzo roboty a i tak nie obejmi
sz skryptem wszystkich mozliwych bledów, pomnóż sobie dodatkowo liczbe roboty pr ez ilość specyficznych znaków jakie wystepuja w jezyku polskim ... poza tym czlowiek szukajac za pomoca przegladarki oczekuje scislych rezultatow ... jak chcesz cos takiego budowac to musisz dopisac jeszcze skrypt ktory ulozy ezultaty od najbardziej scislych do najmniej , a co jezeli ten najbardziej scisl jest bledny wodniesienie tego czego uzytkownik oczekiwal (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) zaczyna sie szukanie po podstronach z rezultatami ... szkoda czasu jak dla mnie ... g. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 20:49 |