![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 1 Dołączył: 6.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Macie moze jakies wlasne metody do zapamowania nad typami danych? Moze z jednej strony to dobre, ze w php nie trzeba sztywno deklarowac zmiennych i same się konwertują w niektorych okoliczonsciach ale czasem to sprawia problemy i nie wiemy czy to np. integer czy string.
Konkretnie mam teraz problem z danymi pochodzacymi z formularza. Form zawsze zwroci mi string a ja mam tam pola ktore sa przeznaczone jednoznacznie na wartosci liczbowe. Przy odbiorze tych danych wszystko konwertowac funkcja settype? Nie macie na to opracowanych jakichs sprawdzonych sposobow? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 1 Dołączył: 6.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wlasnie sprawdzam co ona zwraca (is_bool) i to nie jest boolowski falsz i php nie konwertuje go na 0 tylko po prostu ta funkcja zwraca 0 (float lub int), zaleznie od tego co wybiore przy konwertowaniu.
Błąd w dokumentacji? No chyba ze przykladową konwersje stringa "hj345k354jk" do integera ktora da rezultat 0 nalezy uwazac za udaną (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Czyzby błąd w dokumentacji? Ten post edytował Beynar 26.12.2007, 13:50:30 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 07:08 |