![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 6 Dołączył: 17.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
W jaki sposób mogę sprawdzić wymiary (w pikselach) i rozmiar (w bajtach) obrazka stworzonego przez jedną z funkcji imagecreate. Próbowałem tak ale to nie działa
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 6 Dołączył: 17.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zatem, czy nie może być tak:
Też tak robiłem ale jeżeli sprawdzałem getimagesize ten obrazek a potem wczytawałem go funkcją imagecreatefromstring to obrazek pobierał się 2 razy więc to rozwiązanie odpada. sprobój tego imagesx - szerokosc obrazka imagesy - wysokosc obrazka ... <?php $img = imagecreatetruecolor(300, 200); echo imagesx($img); // 300 ?> wielosc obrazka mozna sprawdzic po zapisaniu go do katalogu za pomoca np. imagepng i uzywajac standardowych opcji dla takich operacji dla plikow ... mam nadzieje ze pomoglem ...(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) powodzenia g. Problem wymiarów rozwiązany. Pozostaje problem rozmiaru (w bajtach). Zapis na dysk będzie bardzo spowalniał działanie skryptu. Czy jest możliwość sprawdzenia tych danych jakąś konkretną funkcją bez takich sztuczek? Ten post edytował Force 24.12.2007, 18:00:03 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 12:30 |