![]() |
Tematy na forum Pro mogą zakładać jedynie moderatorzy. W otwartych tematach może pisać każdy, kto ma coś fachowego do powiedzenia. Wszystkie posty nie wnoszące nic do tematu będą natychmiast usuwane, a ich autorzy dostaną ostrzeżenie.
Jeśli uważasz, że jakiś temat jest warty dyskusji na tym forum, zgłoś go w temacie Propozycje.
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Witam,
Od jakiegoś czasu piszę duży projekt i doszedłem do wybierania języku. Chciałbym poznać Wasze zdanie jak ma działać taki system wielojęzykowości strony. Pobuszowałem po internecie i oto, co wymyśliłem.
Byłbym wdzięczny za propozycje rozwiązań. Wojtek. |
|
|
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 663 Pomógł: 6 Dołączył: 3.06.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dawno nie pisałem na forum dlatego pozdrawiam i witam wszystkich. Sporo siedziałem nad tym tematem i chciałbym pokazać swój sposób i prośić o ewentualny komentarz:
1. Tabela bazy sql "languages" zawiera pola: ID | name | short . Można ona pomiescić dowolną liczbę języków. 2. Przy starcie strony wybierany jest język o ID=1 który jest językiem głównym. Jego parametry zapisane są w sesji: $_SESSION["language"]="polish" $_SESSION["language_id"] = 1 $_SESSION["language_short"] = "pl". Teraz możemy dla całego serwisu wykożystywać te zmienne. Czasem przydają się wszystkie 3. 3. Kliknięcie na flagę języka zmajdującej się gdzieś na witrynie powodujemy zmianę tych 3 zmiennych. 4. Ładowane są odpowiednie pliki które zawierają definicje sztywne np: define( "_COM_NEWSLETTER_TITLE", "Newsletter" ); Zeby wszystko działało gładko każdy komponent ma swój plik z tłumaczeniem np "russian_newsletter.php". Każdy plik zawiera w nazwie język tak żeby przypadkiem sobie nie nadpisać przy wysyłaniu na serwer róznych plików językowych. 5. Każda tabela z tekstami wprowadzanymi do bazy zawiera pole "language" identyfikujący język. Nie tworzę osobnych tabel dla innych języków, dzięki temu przy dodaniu nowego języka nie muszę tworzyc nowych tabel dla każdego komponentu. ================== 6. Zauważyłem, że taki system pozwala na dużo ciekawych rozwiązań np: --- Można używać języka o ID=1 jako języka głównego a resztę jako reference. Wtedy przy odpowiedniej konfiguracji serwisu jeśli jakieś tłumaczenie nie istnieje łąduje się język główny i informacja, że wyświetlony został język natywny. --- Można wysłać do tłumacza cały folder lub plik z tłumaczeniami sztywnymi. --- Zmienną $_SESSION["language_short"] dobrze wykożystuje się do obrazków. Serwis może dla róznych języków załadować np "logo_pl.jpg" lub "logo_en.jpg" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 20:18 |