Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Parsowanie dużego pliku .txt, Wyszukiwanie danych w pliku tekstowym 90MB
danket

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!
Pytanie moje dotyczy problemu, a w zasadzie możliwości przeparsowania dużego, wręcz ogromnego pliku .txt
Buduję serwis związany z nieruchomościami. Wszystkie oferty oraz wszystkie transakcje na rynku nieruchomosci od mniej więcej 1995 roku znajdują się w bazie danych, baza natomiast zarządzana jest przez system MLS (Multiple Listing Service). Jak nietrudno się domyślić, baza jest ogromna (w chwili obecnej około 100,000 pozycji). Każdej nocy system MLS-u zrzuca zawartość bazy do pliku txt w postaci 1rekord->1linia, a więc każdej nocy powstaje plik ze stu tysiącami linii, co daje mniej więcej około 90MB. Jako firma zrzeszona w systemie MLS mamy dostęp do owego pliku przez FTP i tylko przez FTP, nie ma w ogóle dostępu do dB.
Plik tekstowy wygląda mniej wiecej tak:

idNieruchomosci|idSystemowe|typNieruchomosci|idFirmy|idAgenta|cenaNieruchomosci|
..|...|...|.. itd
i tak 100,00 razy :)

Pytanie moje brzmi: czy ktokolwiek z szanownych forumowiczów miałby jakiekolwiek sugestie, jak w tak ogromym pliku, do którego jest tylko i wyłącznie dotęp przez FTP, wynaleźć te linie, które spełniają określone kryteria? Np. jak znaleźć takie linie, w których na pozycji 'idFirmy' występuje '123456' ? Bez większego wysiłku umysłowego fgets() i fscanf() odrzucam. Nie przy tak ogromych plikach. Jak to ugryźć? Przypominam, że plik znajduje sie na serwerze zdalnym, kosmicznie szybkim, ale jednak zdalnym, a
CODE
fopen('ftp://user:pass@server.com','r');

nie sprawia żadnego problemu.

Czy ktoś w ogóle z was spotkał się z takim zagadnieniem? Znalazłem pewne sugestie dotyczące parsowania dużych xml-i, ale tu dochodzi ewentualne wyszukiwanie w stringu. Zwracam się o pomoc, bo przetestowałem większośc możliwości.

Dzięki.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Nekro

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Stworz swoja baze o odpowiedniej strukturze i jesli oni raz dziennie robia zrzut bazy do pliku txt to ja bym Ci radził w takim, razie raz dziennnie przetwarzac ten plik TXT i wrzucac z niego dane do swojej bazy, a wtedy wyszukanie pozycji to juz nie problem.
Jesli robia zrzut wszystkich danych to dodajesz tylko te liniki które sie beda roznic, albo od razu zastepujesz wszystkie istniejace nowymi.
Przeszukiwanie takie pliki, z tego co mi sie wydaje, wymagało by odczytywania linijka po linijce i sprawdzanie czy dany wiersz pasuje do zapytania - rozwiązanie nie do przyjęcia (chyba wiadomo dlaczego).
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 5.10.2025 - 04:11