![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 10 Dołączył: 24.11.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcialbym poznac Wasze zdanie dotyczące Unit Testów.
Osobiście zabieram się do tego od jakiegoś czasu i trudno mi jest to ugryźc. Znam API SimpleTest ale problem leży w tym, że nie wiem co i jak testowac, szczególnie klasy odpowiedzialne za zapis/odczyt danych ... co porównywac i z czym? Mock Objects ... kolejny temat zagadka. Docelowo chciałbym dojśc do takiego poziomu aly każdy build aplikacji był zautomatyzowany z testami znaczy: 1. Export z SVN 2. Odpal testy 3. Jezeli wszytko ok to przekopiuj odpowiednie pliki do odpowiednich katalogow, poustawiaj prawa dostepu i zalinkuj katalog aplikacji do document_root serwera. Piszcie co testujecie i jak ... przykladu kodu mile widziane ![]() Ten post edytował NoiseMc 1.12.2007, 20:37:06 -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 10 Dołączył: 24.11.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znalazlem cos ciekawego, przyklad testowania kontrolerow ZF:
http://www.alexatnet.com/node/12 Teraz mam pare pytan dotyczacych testowania warstwy modelu. Zalozmy, ze mamy klasy, ktore nazwe umownie ProductDO i ProductDAO. ProductDO nie musi byc testowana bo jest tylko obiektem przechowywujacym dane. ProductDAO ma nastepujace metody:
Jak to teraz przetestowac? W przypadku getByID() myslalem o sprawdzaniu czy zwraca obiekt typu ProductDO czyli:
ale co jezeli nie mam w bazie zadnych danych .... a moze zamiast testowac w ten sposob powinienem najpierw dodac obiekt do bazy co zwroci mi jego id (last_insert_id), a potem sprawdzic czy getByID zwroci mi obiekt klasy ProductDO. Ten post edytował NoiseMc 12.12.2007, 22:18:49 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 15:28 |