![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Na stronie serwisu, ktory przygotowuje www.cenozerca.pl mam mozliwosc glosowania - takie 3 lapki - linki. Wszystko pieknie, ladnie ale widze ze chyba jakies roboty przeszukujace strone klikaja na linki w wyniku czego oceny sie zmieniaja a nie ma to nic wspolnego z rzeczywisty stanem. Jak sie przed tym zabezpieczyc? W formularzach kontaktowych zrobilem funkcje, ktora generuje obrazek - to dziala - ale nie widze sensu robienia zabezpieczenia obrazkiem przed glosowaniem. Wszak na setkach innych stron wystarczy kliknac i wszystko dziala - np. w serwisie film.onet.pl Prosze o porade jak zabezpieczyc sie przed glosowaniem przez automaty. Wiem ze jedna z metod jest mozliwosc glosowanie tylko przez zalogowanych uzytkownikow ale tego chcialbym uniknac. pozdrawiam Tikky |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 3 Dołączył: 15.06.2003 Skąd: kosmosu? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Boty potrafią odczytać czy masz ustawiony atrybut hide. Nie jest wkońcu to takie trudne (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) . Jednym z ciekawszych sposobów jaki usłyszałem to zastoswanie javascript i opcji onmousemove (czy jakoś tak, nie znam js). Tzn. jak użytkownik ruszy myszką przy przeglądaniu strony będzie mógł zagłosować. Oczywiście ma to swoje minusy np. nie da rady zagłosować przez telefon.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 20:43 |