![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Takie mam pytanie. Otóż od dłuższego czasu rozwijam na własne potrzeby pewien system, który korzysta z pewnej liczby różnych bibliotek udostępnionych na licencjach GPL, LGPL, itp. Chcę ten system wdrożyć na rynek i sprzedawać licencje. Problem w tym, że nie orientuję się na temat kruczków licencje GPL itp. O czym muszę pamiętać, co zapewnić by móc sprzedawać swój system nie naruszając przy tym licencji bibliotek, których używam ? Pewnie temat już był wałkowany dlatego jeśli to możliwe proszę o szybkie sprawne podsumowanie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Dziękuję z góry. Pozdrawiam, Łukasz |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@mkdes: Dzięki. Nie za ciekawie to wygląda, wcale nie sądzę by tak jak to jest napisane w artykule, który podesłałeś GPL chronił moje interesy a wręcz przeciwnie.
Wychodzi na to, że najlepiej dogadać się z twórcami danych bibliotek by udostępnili mi na normalnej licencji coś. W przypadku Ext JS będę musiał zapłacić lub się dogadać ... A czym różni się licencja GPL od LGPL ? Oraz czym się różni licencja MIT od GPL. Smarty jest na LGPL a jQuery na GPL'u i MIT. pozdr. Łukasz |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wcale nie sądzę by tak jak to jest napisane w artykule, który podesłałeś GPL chronił moje interesy a wręcz przeciwnie. bo celem GPL nie jest ochrona twoich partykularnych interesów, ale zapewnienie (jak sama nazwa wskazuje) otwartości kodu. to wszystko. twórcy GPL patrzą na społeczność twórców (czy też programistów) bardziej jako grupę współdziałającą, tworzącą oprogramowanie dla wspólnego dobra, a nie w kategoriach wzajemnej konkurencji i ukrywania tworzonych rozwiązań. oczywiście nikt nikomu nie zakazuje sprzedawać tego co stworzył czy też przerobił (patrz np. open office pl, czy dystrybucje linuxa), ale zawsze muszą być udostępnione źródła. A czym różni się licencja GPL od LGPL ? Oraz czym się różni licencja MIT od GPL. Smarty jest na LGPL a jQuery na GPL'u i MIT. odpowiedzi na większość twoich pytań możesz znaleźć tutaj http://www.gnu.org/licenses/gpl-faq.pl.html oraz na innych podstrony tejże strony. polecam też poszukać na wikipedii. krótko mówiąc LGPL pozwala ci na korzystanie z kodu w komercyjnych projektach (czy też po prostu na innej licencji) bez konieczności udostępniania źródeł. ma właściwie zastosowanie do bibliotek, czyli np. Smarty na LGPL możesz użyć w twoich oprogramowaniu bez udostępniania źródeł tego oprogramowania. MIT i BSD to licencje bardzo liberalne, pozwalają praktycznie na wszystko. twoim obowiązkiem jest jedynie załączenie informacji o autorach oraz treści samej licencji (która może być rozbudowywana i modyfikowana). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 03:28 |