Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Licencje OpenSource'owe, Czyli co kiedy można ... ;)
Kocurro

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Takie mam pytanie. Otóż od dłuższego czasu rozwijam na własne potrzeby pewien system, który korzysta z pewnej liczby różnych bibliotek udostępnionych na licencjach GPL, LGPL, itp.

Chcę ten system wdrożyć na rynek i sprzedawać licencje.

Problem w tym, że nie orientuję się na temat kruczków licencje GPL itp.

O czym muszę pamiętać, co zapewnić by móc sprzedawać swój system nie naruszając przy tym licencji bibliotek, których używam ?

Pewnie temat już był wałkowany dlatego jeśli to możliwe proszę o szybkie sprawne podsumowanie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Dziękuję z góry.

Pozdrawiam,
Łukasz
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
qrees

Grupa: Zarejestrowani

-----

Cytat(Kocurro @ 7.12.2007, 10:38:03 ) *
Witam,

Takie mam pytanie. Otóż od dłuższego czasu rozwijam na własne potrzeby pewien system, który korzysta z pewnej liczby różnych bibliotek udostępnionych na licencjach GPL, LGPL, itp.

Chcę ten system wdrożyć na rynek i sprzedawać licencje.

Problem w tym, że nie orientuję się na temat kruczków licencje GPL itp.

O czym muszę pamiętać, co zapewnić by móc sprzedawać swój system nie naruszając przy tym licencji bibliotek, których używam ?

Pewnie temat już był wałkowany dlatego jeśli to możliwe proszę o szybkie sprawne podsumowanie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Dziękuję z góry.

Pozdrawiam,
Łukasz

Obawiam się, że musisz pamiętać o tym, że nie możesz tego sprzedawać. Wszystko co zrobić korzystając z czegoś co ma licencję GPL, też musi być na tej samej licencji lub kompatybilnej. Czyli w szczególności musisz udostępnić źródło oraz nie możesz pobierać opłaty za tą licencję. Na tym właśnie polega GPL.
+Quote Post
Jabol

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat(qrees @ 7.12.2007, 11:27:11 ) *
Obawiam się, że musisz pamiętać o tym, że nie możesz tego sprzedawać. Wszystko co zrobić korzystając z czegoś co ma licencję GPL, też musi być na tej samej licencji lub kompatybilnej. Czyli w szczególności musisz udostępnić źródło oraz nie możesz pobierać opłaty za tą licencję. Na tym właśnie polega GPL.

Co nie zmienia faktu, że możesz software sprzedawać.
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 7.10.2025 - 08:24