![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam PHP 5.2.5 + IIS 5 na Windows2000Server + MySql 5. I taki insert:
Klient wypełnia w formularzu większość zmiennych i one przechodzą, sprawdzałem echem, ale zdarza się tak i nie ma na to reguły, że rekord nie jest dodawany, mimo że zmienne przechodzą to mysql_insert_id() = 0 i kiła. Podejrzewam pole "nb_of_or' i ten NULL, pole jest autoincrement i wcześniej (na Mysql 3, PHP4 i Apache mialam zamiast: NULL, tylko: ' ' i rekord się dodawał) po migracji z Apache na IIS5 PHP 5.2.5 i MYSQL 5 zmieniłem to: ' ' na NULL bo był właśnie taki efekt że insert się wywalal na tym, ale problem nie zniknął do końca (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) ma ktoś jakis pomysł? Ten post edytował KRIS_PL 6.12.2007, 11:55:26 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm zapytanie wygląda dobrze, więc skoro "raz wchodzi, raz nie" to problemem mogą być dane wejściowe. Jest szansa, że nie eskapujesz danych wejściowych, przez co może wywalać Ci zapytanie (syntax error).
tak jak napisał sf użyj mysql_error() (lub usuń '@' sprzed mysql_query()) i jeśli będą Ci wyskakiwały błędy typu `syntax error` to użyj mysql_escape_string() w następujący sposób:
.. ale na pewno najwięcej o błędzie powie Ci mysql_error() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 01:59 |