Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Kontrola danych wejsciowych
kicaj

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Jak optymalnie i bardziej uniwersalnie sprawdzac dane w kontrolerach (data input)?
Pisanie kontrolerow na zasadzie:
  1. <?php
  2. class NameController extends Controllers
  3. {
  4. function indexAction( $aParams )
  5. {
  6.  if( isset( $aParams['id'] ) 
  7.  {
  8. if( is_numeric( $aParams['id'] ) // ...
  9.  }
  10.  else
  11.  {
  12.  echo 'nie podano id!';
  13.  
  14. //...i tak w kazdej metodzie, sprawdzane rozne warunki z danych wejsciowych
  15. ?>

Sprawdzanie tego w kazdym kontrolerze i w jego kazdej metodzie mija sie z celem, jak to rozwiazac inaczej?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Sedziwoj

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Wież tylko że dywagacje i rozwlekłe opisy się rozumie czytając, ty jednak przy kodzie trzeba chwilę pomyśleć zanim się zrozumie założenia twórcy. Choć ciągle mi się przypomina "witaj świecie" w wzorcach projektowych, czyli aby gdzieś przypadkiem forma nie przerosła treść. Tak jak dziś od dłuższego czasu napisałem coś w pełni proceduralne, ale nie widzę sensu aby dla 3 linijek jednokrotnego wykorzystania (coś do obliczeń dla koleżanki) pisać więcej.
Ale zawsze patrzenie co inni tworzą jest przydatne, tego nie krytykuję (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Tak z grubsza przed snem przejrzałem, na pewno są nieścisłości w tym kodzie, ale ogólną koncepcję chyba załapałem. Po prostu rozdzielenie funkcjonalności i umożliwienie stosowania różnych wariantów.
A jeszcze co do łączenia walidatorów warunkami, to ja chyba był bym za zdefiniowaniem, które połączyć i jako trzeci argument jaki warunek pomiędzy nimi. Do tego wartości 'notice' (w StackEntry()) zastąpił bym stałą, podobnie ten trzeci argument, warunek złączenia, walidatorów też jako stałą w obiekcie (czy interfejsie, już tego nie będę rozstrzygał :])

No dobra mykam spać.

Edit takie tam przecinki, kropi i tak pewnie kiepskie jest to co napisałem

Ten post edytował Sedziwoj 5.12.2007, 00:51:17
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 9.10.2025 - 08:29