![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Chciałbym trochę rozwinąć myśl NoiseMC. Bo Twoje podejście mnie lekko zaintrygowało.
Rozumiem że wynika ono z modelu MVC ? Mam pytanie odnośnie tego co napisłeś. Jak skorelowac ze sobą konkretny obiekt Model i nie-Model ? Chodzi mi o to, że jeżeli utworzę dwie klasy to bede mial 2 obiekty. Jezeli Data Object ma przechowywać tylko dane, to rozumiem, że nie powinien on mieć wogóle metod manipulującymi danymi ? Nawet gettery ? Załużmy taką sytuację. pobieram z bazy Artykul. Chcialbym zmienic mu opis i zrobic update danych na bazie. Czy dobrze rozumiem, ze klasa Data Access Objects zajmuje sie pobieraniem danych i zwracaniem obiektu a po poprawieniu przekazuje obiekt to Data Access Objects i go zapisuje ? Chyba ze umiescic go w klasie model na stale. No nie wiem. Np. Mam taką klase
i teraz wykorzystanie
W ten sposób wyciągam dane konkretnego artykułu (po jego ID). I co o tym myslicie ? Czy to jest prawidłowo ? Czy moglbym stworzyc np. klasę Articles_Model, ktora zawieralalby metody zwracajace: 1. obiekt ArtykulInfo (class ArticleInfo) 2. obiekt Artykul (class Article) 3. lista info artykulow danej kategorii -> tablica obiektow class ArticleInfo Ten post edytował become 30.11.2007, 12:44:08 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
To po prostu użyj Propela - szkielet prostego serwisu zrobisz w kilka godzin i zapomnisz, czym są zapytania SQL (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/haha.gif) .
Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 7 Dołączył: 7.01.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To po prostu użyj Propela - szkielet prostego serwisu zrobisz w kilka godzin i zapomnisz, czym są zapytania SQL (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/haha.gif) . @Cysiaczek wszyscy dobrze wiemy, że Propel nie jest złotym środkiem, a w przypadku DAO nie ma problemu by wykorzystać ORM. Wystarczy nam przecież obiekt, który bez większych problemów da się zapisać. Problem w tym, że Propel dorzuca swoje metody etc, nie wspiera obiektów lekkich, przeźroczystych i to utrudnia wykorzystanie go do tworzenia warstwy domenowej. Jakkolwiek przy odrobinie wysiłku dało by się. Dla zainteresowanych - w aplikacjach opartych na Springu mimo wykorzystania potężnego narzędzia jakim jest bez wątpienia Hibernate, tworzy się interfejsy oraz ich implementacje, które dopiero pod spodem korzystają z tego co oferuje ORM. Spójrzmy na klasę DaoSupport: afterPropertiesSet() - walidacja danych checkDaoConfig() - walidacja konfiguracji initDao() - inicjowanie DAO Następnie mamy do dyspozycji rozszerzenia dla różnych bibliotek. Od ogólnych implementacji - JPA poprzez Hibernate i Toplink po SqlMap (iBatis) i JDBC (czytaj natywne zapytania). CciDaoSupport, HibernateDaoSupport, JdbcDaoSupport, JdoDaoSupport, JpaDaoSupport, SqlMapClientDaoSupport, TopLinkDaoSupport. Wierz mi, że nieprzypadkowo te klasy trafiły do Springa - we większości projektów opartych na tym frameworku, które widziałem do tej pory na oczy, występuje dao dla ORM oraz JDBC. Wynika to z tego, że część operacji po prostu nie jest przepychana przez narzędzia mapujące a przez zapytania. Powiedzmy, spore partie danych są wrzucane przez masowe inserty, ponieważ użycie zasobów przez ORM zabiło by serwer aplikacyjny. Podobnie moi drodzy ma się sprawa z naszymi przyszłymi projektami. Warto sobie budować "core", który bezproblemowo przechodzi z jednego projektu do drugiego by w przyszłości zaoszczędzić czas. Pojawił się tu temat Springa - jest to narzędzie bardzo popularne wśród developerów Javy, momentami aż za bardzo, aczkolwiek skala jego wykorzystania wynika z tego, że jest on bardzo łatwy w adaptacji. Gdy dobrze skonstruujesz sobie abstrakcję przy DAO będziesz mógł je użyć wszędzie - niezależnie od projektu i użytych bibliotek. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.09.2025 - 10:29 |