![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Jako ze zaczalem uczyc sie OOP chcialbym sie dowiedziec, gdzie umiescic sprawdzanie czy user jest zalogowany ? Chodzi o to, ze chce informacje o tym czy jest zalogowany trzymac w sesji. I teraz jak zorganizowac klase logowanie ? Chcialbym przy kazdym przeladowaniu strony sprawdzic, czy istnijeje zmienna sesyjna np. 'userlogin' i na podstawie jej wartosci zalogowac go. Czy calosc operacji zrobic w klasie, czy np. gdzies w kodzie najpierw sprawdzic czy zmienna sesyjna istnieje i dopiero pozniej ewentualnie utworzyc klase Logowanie(), czy raczej przy kazdym wywolaniu strony tworzyc klase Logowanie a w środku niej sprawdzac czy user jest zalogowany ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Cytat A co to ma wspólnego z przechowywaniem kolekcji obiektów User w obiekcie do autoryzacji? Trochę się zgubiłem - nigdzie nikt nie pisał, żeby przechowywać kolekcję obiektów w obiekcie autoryzacji. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trochę się zgubiłem - nigdzie nikt nie pisał, żeby przechowywać kolekcję obiektów w obiekcie autoryzacji. Może to ja źle zrozumiałem... Jedno jest pewne ORM daje pewną już strukturę obiektów, w Propelu mamy klasę pustą dziedziczącą po Base, w niej powinniśmy pisać metody związane z tymi danymi. Tak mnie zastanawia jakie jest lepsze rozwiązanie przypisania konkretnego sposobu autoryzacji, czy jak tu było podane czyli przez przekazanie obiektu, czy jak ja mam przez konfigurację. W sumie to też zależy... ale raczej jest jednak autoryzacja dla jednego systemu. A w moim rozwiązaniu wystarczy zmienić jeden wpis w configu i wszędzie jest zmieniona autoryzacja. Po prostu pytanie w jaki sposób obiekt autoryzacji ma agregować konkretyzację logowania... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 19:34 |