|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam.
Jako ze zaczalem uczyc sie OOP chcialbym sie dowiedziec, gdzie umiescic sprawdzanie czy user jest zalogowany ? Chodzi o to, ze chce informacje o tym czy jest zalogowany trzymac w sesji. I teraz jak zorganizowac klase logowanie ? Chcialbym przy kazdym przeladowaniu strony sprawdzic, czy istnijeje zmienna sesyjna np. 'userlogin' i na podstawie jej wartosci zalogowac go. Czy calosc operacji zrobic w klasie, czy np. gdzies w kodzie najpierw sprawdzic czy zmienna sesyjna istnieje i dopiero pozniej ewentualnie utworzyc klase Logowanie(), czy raczej przy kazdym wywolaniu strony tworzyc klase Logowanie a w środku niej sprawdzac czy user jest zalogowany ? |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. |
@Sedziwoj - jasne - każdy pisze jak mu wygodniej, byle miało to ręce i nogi (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Z niektórymi rzeczami jednak nie do końca się zgadzam Cytat masz zawsze jednego User'a w systemie na raz (taka właściwość skryptów po stronie serwera) więc tworzenie kolekcji jest bezcelowe. Obiekt User potraktowany jako obiekt danych może zostać wykorzystany w różnych częściach systemu. 1. Sesja użytkownika 2. Zakładanie / modyfikacja danych użytkownika 3. Listowanie danych o wielu użytkownikach (np w panelu admina) W punkcie #3 kolekcja jest jak najbardziej użyteczna. Jej przydatność widać też tam, gdzie wykonujemy wiele różnych operacji na obiekcie User - obiekt trzeba pozyskać, sprawdzić jego stan, a w razie konieczności zapisać. Jeśli wszystko to będzie agregował obiekt User, to jego funkcjonalność strasznie się rozrośnie i chcąc nie chcąc - stanie się on zarządcą samego siebie uzależnionym od wielu innych obiektów i wyposazonym w wiele okazjonalnych metod np. User::getPosts(). Automatycznie przenośność kodu spada do zera. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
@Sedziwoj - jasne - każdy pisze jak mu wygodniej, byle miało to ręce i nogi (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Z niektórymi rzeczami jednak nie do końca się zgadzam Obiekt User potraktowany jako obiekt danych może zostać wykorzystany w różnych częściach systemu. 1. Sesja użytkownika 2. Zakładanie / modyfikacja danych użytkownika 3. Listowanie danych o wielu użytkownikach (np w panelu admina) W punkcie #3 kolekcja jest jak najbardziej użyteczna. Jej przydatność widać też tam, gdzie wykonujemy wiele różnych operacji na obiekcie User - obiekt trzeba pozyskać, sprawdzić jego stan, a w razie konieczności zapisać. Jeśli wszystko to będzie agregował obiekt User, to jego funkcjonalność strasznie się rozrośnie i chcąc nie chcąc - stanie się on zarządcą samego siebie uzależnionym od wielu innych obiektów i wyposazonym w wiele okazjonalnych metod np. User::getPosts(). Automatycznie przenośność kodu spada do zera. Pozdrawiam. A co to ma wspólnego z przechowywaniem kolekcji obiektów User w obiekcie do autoryzacji? @NoiseMc Opracowałem coś w sumie podobnego, tylko że sposób autoryzacji jest ustawiany w configu (z prostego powodu, w zależności od tego czy to jest developerska czy nie inaczej jest sprawdzana...) do tego nie ma u mnie takiego czegoś jak użytkownik, jest login i hasło, więc nie utworzyłem tego obiektu, zbędny jest (przerost formy nad treścią by był). No i jest o wiele bardziej rozbudowane sprawdzanie dostępu... ale to już nie ten temat ;] |
|
|
|
become klasa logowanie - gdzie sprawdzac zmienne sesyjne 28.11.2007, 08:54:00
Cezar708 Lepiej stworzyć klasę User, i w niej trzymać pole ... 28.11.2007, 11:04:34
become Dzieki za info.
ale tak sobie myslalem. chyba rac... 29.11.2007, 08:35:15
Cysiaczek Cytat// i potem w każdej odpowiedniej podstro... 29.11.2007, 09:09:22
become przepisuje pewien system i przy okazji chcia... 29.11.2007, 09:57:45
Cysiaczek CytatNatomiast w innym wątku ktoś proponował mi ro... 29.11.2007, 11:04:50
become Tyle ze dopiero sie ucze OOP, wiec nei wiem czy be... 29.11.2007, 11:46:12
Sedziwoj @Cysiaczek
Rozbijanie ma sens kiedy jest to potrze... 29.11.2007, 12:49:37
become czyli jak byscie polecali mi to zrobic ? 29.11.2007, 13:20:57
NoiseMc [PHP] pobierz, plaintext <?php$auth=new Authori... 29.11.2007, 13:39:13
Cysiaczek CytatA co to ma wspólnego z przechowywaniem kolekc... 30.11.2007, 10:53:32 
Sedziwoj Cytat(Cysiaczek @ 30.11.2007, 10:53:3... 30.11.2007, 11:44:49
Cysiaczek Ja wydzieliłem osobny moduł autoryzacji, który jes... 30.11.2007, 16:08:55
Sedziwoj @Cysiaczek
Pomijasz jeden przypadek, kiedy to dan... 2.12.2007, 00:06:35
Cysiaczek To prawda, tylko chyba na poziomie FW nie da się r... 2.12.2007, 10:20:46 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 13.10.2025 - 17:35 |