![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Jako ze zaczalem uczyc sie OOP chcialbym sie dowiedziec, gdzie umiescic sprawdzanie czy user jest zalogowany ? Chodzi o to, ze chce informacje o tym czy jest zalogowany trzymac w sesji. I teraz jak zorganizowac klase logowanie ? Chcialbym przy kazdym przeladowaniu strony sprawdzic, czy istnijeje zmienna sesyjna np. 'userlogin' i na podstawie jej wartosci zalogowac go. Czy calosc operacji zrobic w klasie, czy np. gdzies w kodzie najpierw sprawdzic czy zmienna sesyjna istnieje i dopiero pozniej ewentualnie utworzyc klase Logowanie(), czy raczej przy kazdym wywolaniu strony tworzyc klase Logowanie a w środku niej sprawdzac czy user jest zalogowany ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przepisuje pewien system i przy okazji chciałbym sie nauczyć programowania obiektowego.
jezeli chodzi o np. Urzytkownika serwisu, to chodzi mi o takiego jak w serwisie wiadomosci24.pl czy interia360.pl lub iThink.pl Serwis który przepisuje jest bardzo podobny. Jezeli uzytkownik jest zalogowany to ma dostep do swojego panelu. Moze komentowac i oceniac inne artykuly. To taka podstawa. Chce to zrobić tak. Obiektami bedą (jest ich 11): 1. Uzytkownik (autor). 2. Lista autorow. (bedzie korzystac z obiektu Uzytkownik) 3. Kategoria 4. Lista kategorii (korzysta z obiektu kategoria) 5. Zajawka artykulu (autor, tytul, wstep) 6. Lista zajawek artykulów w danej kategorii. (bedzie korzystac z obiektu 'zajawka artykul') 7. Artykul (bedzie rozszerzal 'zajewke artykulu') 8. Komenatrz 9. Lista komentarzy. (bedzie korzystac z obiektu 'komentarz') 10. Ocena artykulu. (to zrobic jako oosbny obiekt, czy raczej parametr w Artykule ?) 11. Logowanie Artykul bedzie zawierał w sobie: obiekt Autor, obiekt 'Lista Komentarzy', obiekt 'oceny' Myslalem tez, zeby obiekt Logowanie zawierał w sobie obiekt 'autor'. Wtedy klasa autor moze byc wykorzystana do stworzenia obiektu autor np. w 'liście autorów' oraz mozna go wstawić do obiektu 'Logowanie' jako informacje o zalogowanym uzytkowniku. Nie wiem natomiast gdzie umiescic dane statystyczne jak oceny artykulu, ilosc przeczytan artykulu itp. Czy bezposrednio w artykule, czy tworzyc jakies klasy pod to ? Mam nadzieje ze ogolnie dobrze to rozplanowalem. Natomiast w innym wątku ktoś proponował mi rozbicie kazdej klasy na 2 - jedna zawierajaca glowne dane i druga - klasa _model, ktora bedzie zawierac wszystkie metody operujace na danych. Czyli byłoby klasa autor i klasa autor_model(). Mysle sobie ze klasą modelową można byłoby zrobić klasy operujace na listach (artykulow, autorow) i w niej zaimplementowac metody do pobierania listy autorów, jak i do pobrania 1 autora. Jak uważacie ? Ten post edytował become 29.11.2007, 10:10:20 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 06:22 |