![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 12.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam mały kłopot. Piszę klasę do obsługi statystyk strony. Chciałbym, aby zapisywane były również słowa kluczowe, które zostały podane w wyszukiwarkach z których nastąpiło przejście do serwisu. Jednak za diabła nie mogę znaleźć metody na zapisanie słów kluczowych ze zmiennej $HTTP_REFERER.
Problem polega na tym, że chciałbym pobierać tylko dokładne słowa wpisane w polu input wyszukiwarki, ale nie wiem jak je automatycznie wydobywać ![]() Wiem, że można to zrobić, bo np. Home.pl to rejestruje ![]() Może ktoś już się kiedyś z tym uporał. -------------------- pozdrawiam
Krzysiek |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Mam mały kłopot. Piszę klasę do obsługi statystyk strony. Chciałbym, aby zapisywane były również słowa kluczowe, które zostały podane w wyszukiwarkach z których nastąpiło przejście do serwisu. Jednak za diabła nie mogę znaleźć metody na zapisanie słów kluczowych ze zmiennej $HTTP_REFERER.
W HTTP_REFERER jest teoretycznie URL poprzedniego dokumentu, więc to jak tam będą zapisane słowa kluczowe zależy od przeglądarki. Np. dla googla URL wygląda mniej więcej tak: Kod http://www.google.pl/search?q=forum+php+pl&ie=ISO-8859-2&hl=pl&btnG=Szukaj+z+Google&lr=
a rozparsować to można w taki sposób: [php:1:5f8d678b61]<?php preg_match('/[?&]q=(.*?)(&|$)/', urldecode($_SERVER['HTTP_REFERER']), $m); $slowa = explode(' ', $m[1]); print_r($slowa); ?>[/php:1:5f8d678b61] |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:41 |