Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> News i temat na forum.
Peterek

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.

Jak zrobić coś takiego, że jak piszę newsy na stronie, to żeby automatycznie tworzył się temat na forum ?

Jako przykład dam tę stronę http://armia.toproste.pl

Są tam newsy i pod nimi link "Komentarze" który odnosi się do tematu na forum.

Pozdrawiam !
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
dadexix

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Edit2:

Więc tak.... zaraz po wykonaniu zapytania ściągasz z bazy ID tego tematu który własnie napisałeś...

1. SELECT topic_id FROM $tabela ORDER BY topic_time ASC
(nie wiem czy się nie pomyliłem przy asc/desc... ma być malejąco)
potem wykonujesz zapytanie:
  1. INSERT INTO $tabela_p
  2. (topic_id, forum_id, poster_id, post_time, poster_ip, enable_bbcode, enable_html, enable_smiles, enable_sig, user_agent, post_order) VALUES
  3. (".$row['id'].", $forum_id, $id_pisacza, $czas_tamatu, $poster_ip, '1','1',1','1',$agent,'1')[/sql[
  4. zmienne:
  5. $tabela_p = "nazwa tabeli z postami.. domyślnie phpbb_post
  6. $row = $mysql_fetch_array(mysql_query($zapytanie)); //gdzie $zapytanie to pierwsze zapytanie z 'edit2'
  7. $poster_ip = "i tutaj nie wiem jak te ip są 'wyciągane'... maja jakies dziwne ciagli znaków... najlpeiej wejdz do PMA wyciągnie swoje ip i podaj w zmiennej.. ip znajdziesz w tabelach post,privmsg,logs";
  8. $agent = "wyciągnij tak jak poster_ip... zobacz ad.3a";
  9. ad.3a. musi to być taki ciąg znaków "a:3:{i:0;s:24:"icon_windows_xp_2003.gif";i:1;s:11:"icon_ie.gif";i:2;s:103:"Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 1.1.4322; .NET CLR 2.0.50727; InfoP...";}" nie wiem co dokladnie oznacza ale wiem że będzie tam windows xp i IE 6.0... bedzie to w tabeli posts w polu user_agent...
  10.  
  11.  
  12. jeszcze jedna tabela.... post_texts....
  13.  
  14. zapytanie
  15.  
  16. [sql]insert into phpbb_posts_text (post_subject, post_text, bbcode_uid) values ($temat, $post_text,$bbuid)

zmienne
  1. <?php
  2. $post_text = "tekst postu...";
  3. $bbuid = "tego właśnie nie wiem... coś do bb code ale co...? pole to jest wypełnione zawsze gdy ktoś użyje bb code... jak w poście nie ma bb
     to jest puste.... daj puste dla testow czy bedzie dzialac wtedy bb code w temaci
    e czy nie..."
    ;
  4. ?>

uhhh wypociłem:P mam nadzieje że będzie działać... a jesli nie będzie działać to pewnie trzeba zrobić jeszcze pod phpbb_posts_tekst_history...
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 6.10.2025 - 10:58