![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam następujący problem. String w UTF8 i chcę go przejść po literce niestety z polskimi znakami mam krzaczki.
Przykład:
Wynik
Jakieś pomysły? Sugestie. Wiem że UFT8 zajmuje po da bity na każdą literkę ale nie wiem jak to zgrabnie przeliterować, bez użycia konwersji do ISO wcześniej |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 1 Dołączył: 1.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mbstring moze byc wlaczone na serwerze lub moze na nim wlaczone nie byc. Mialem do czynienia z serwerem ktory mial na PHP5 wylaczone iconv, no i oczywiscie wlaczenie iconv rowniez opcja nie bylo. Jezeli aplikacja ma dzialac na wielu serwerach, to trzeba sie troche pomeczyc samemu i przynajmniej zrobic handler ktory bedzie korzystal z iconv jezeli jest dostepne lub z phputf8 jezeli nie jest.
Oczywiscie jezeli ma sie pewnosc ze ta aplikacja bedzie uzywana tylko na jednym serwerze, i jest na nim iconv lub mbstring to sprawa wyglada inaczej.. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 27.09.2025 - 14:02 |