![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Robię wyszukiwarkę i jak do tej pory udało mi się zrobić taką która wyszukuje gdy zadamy jej kilka warunków. SELECT * FROM tabela WHERE warunek1 AND warunek2 AND warunek3 and warunek4 itd, ale chciałbym zrobić tak, że nawet gdyby któryś z warunków nie został spełniony to zostałyby wyszukane pozycje które spełniają pozostałe warunki. Bardzo proszę o jakieś wskazówki, może jakieś przykłady. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 896 Pomógł: 76 Dołączył: 15.11.2003 Skąd: Sosnowiec/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli robisz podstawową wyszukiwarkę nieruchomości na stronie to wg. mnie powinieneś wszystkie warunki połączyć za pomocą OR. Albo możesz umożliwić ludziom wybranie czy chcą dostać wyniki wyszukiwania spełniające wszystkie warunki czy którykolwiek z warunków.
Natomiast dziwna mi się wydaje opcja "najwyżej jeden warunek niespełniony". O ile dobrze cię zrozumiałem na początku, bo nie wiem co masz na myśli pisząc "ale z drugiej strony żeby zapytanie nie zwracało całej bazy.". |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli robisz podstawową wyszukiwarkę nieruchomości na stronie to wg. mnie powinieneś wszystkie warunki połączyć za pomocą OR. Albo możesz umożliwić ludziom wybranie czy chcą dostać wyniki wyszukiwania spełniające wszystkie warunki czy którykolwiek z warunków. Natomiast dziwna mi się wydaje opcja "najwyżej jeden warunek niespełniony". O ile dobrze cię zrozumiałem na początku, bo nie wiem co masz na myśli pisząc "ale z drugiej strony żeby zapytanie nie zwracało całej bazy.". Wszystko w porządku, ale jesli wszystkie warunki połącze za pomocą OR i zaznacze je przy wyszukiwaniu to wyrzuci mi wszystkie ogloszenia. A co do niespełnienia warunku. Sprawa ma się tak, mam takie warunki: wojewodztwo, powiat, miejscowosc, cena minimalna, cena maksymalna, i teraz chcę aby np. jesli nie zostanie znalezione żadne ogłoszenie bo np. cena się nie zgadza to żeby wyszukało ogloszenie które spełnia pozostałe warunki, ale żeby nie wyszukiwało takich w których spełniony jest tylko jeden warunek. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 14:50 |