![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Które hashowanie wybrać? Za pomocą md5 czy sha1? I dlaczego?
Jak obydwa zaimplementować do php, jeśli przez formularz rejestracyjny podaje hasło i zapisuje je do bazy mysql? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokładnie, dodam jeszcze jedną rzecz: Ta "sól" czyli czynnik losowy musi być określona (by potem w trakcie sprawdzania hash'y móc ją dodać ponownie). Nie wnikałem w to tak głęboko, ale wydaje mi się, że najprostszym sposobem byłoby, gdyby był to timestamp (np rejestracji użytkownika). Czyli w momencie rejestracji (przykładowo) przypisujemy aktualny timestamp do jakiejś zmiennej i potem:
1. Zapisujemy go do bazy jako data rejestracji 2. Dodajemy jako "sól" do obliczenia skrótu hasła Chociaż ja akurat rozwiązuje to tak, że obliczam hash z tiemestampa (np rejestracji) i ID użytkownika (czyli dodanie usera to de facto dwa zapytania insert i update [hasła]) A jak Wy to rozwiązujecie? Ciekaw jestem Waszych opinii... Ten post edytował drPayton 1.11.2007, 23:41:57 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.10.2025 - 12:46 |