Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Wiele zapytań równocześnie
ayeo

Grupa: Przyjaciele php.pl

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam wszystkich czytających....

Opisze może na przykładzie o co mi chodzi:
Skrypt tworzy 10 osobowe grupy. Kazdy uzytkownik moze sie zapisac do grupy. Skrypt zapisuje uzytkownika do pierwszej wolnej grupy, jesli nie ma wolnej to zaklada kolejna grupe i powtarza poprzedni krok. Proste.

Problem polega na tym, ze jak to sie wszystko zachowa gdy wielu uzytkownikow sprobuje zapisac sie jednoczesnie?
W sensie skrypt sprawdzi, ze w grupie jest 9 osob (2 razy niezaleznie) i dopisze dwie osoby i bedzie 11...

--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
fulgore

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

miałem kiedys podobny problem ale z ankietami - do aplikacji mialo sie logowac wielu uzytkownikow i pobierac ankiety w celu obdzwonienia uzytkownikow z ankiety i przeprowadzenia rozmowy.

rozwiazalem go w najprostszy sposob jaki wydawal mi sie sluszny, a mianowicie:

mialem tabele ankiety i pobrane_ankiety. Funkcja najpierw sprawdzala czy dana ankieta jest pobrana (zapisana w pobrane_ankiety) i jak nie byla to ja pobierała, ale - I TU JEST ROZWIAZANIE:) - w przypadku gdyby w trakcie zapisu tej ankiety do tabeli pobrane_ankiety inny użytkownik już zapisal ja szybciej postanowilem zrobic w krotkim odstepie czasu kolejne zapytanie sprawdzające czy rekordy w tabeli pobrane_ankiety sie niepowtarzaja jesli by sie powtarzaly kasowana byla by ta ankieta i proces prebiegal by od nowa. (w tabeli pobrane_ankiety bylo pole id auto_increment wiec osoba kutara w takim wypadku miala niższe id obslugiwala ankiete a ta reszta losowala ponownie)

Takie rozwiazanie dla moich potrzeb wystarczalo a mialo znaczenie bo aplikacja byla wykozystywana przez powana firme i niemogli sobie pozwolic na dzwonienie dwa razy do tej samej osoby - wizerunek firmy by podupadł smile.gif

pozdrawiam

Ten post edytował fulgore 17.10.2007, 17:44:12
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:00