Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Skrypt się długo wykonuje - jak wyświetlać postęp?, Czy da się wyświetlać w przeglądarce postęp np w %
orafal

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam długo wykonujący się skrypt, który działa w oparciu o pewną pętlę. Jak można wyświetlać w przeglądarce postęp w tej pętli - na przykład procentowo, tak aby użytkownik wiedział, że przeglądarka się nie zawiesiła.

Dzięki i pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
templar

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Kiedyś byłem niestety zmuszony do zrealizowania czegoś takiego.

Upierałem się, wmawiając pracodawcy, że nie dam rady - ale miałem to zrealizować i koniec.

Co więc uczyniłem:

Utworzyłem 2 ramki, bez borderu, w górnej znajdował się animowany GIF odpalany od razu przy załadowaniu, ale jego wyświetlanie znajdowało się w pętli while, która za każdym razem sprawdzała zawartość pliku tekstowego, czy jest w nim jeszcze "0", czy już "1". Po sprawdzeniu tego warunku, jeśli było "0", to <meta refreshem> odświeżałem górną ramkę w intervalu 1-2 sekundy.

W dolnej ramce na starcie skryptu zapodałem ładnie set_time_limit(), później zapis "0" do tego pliku tekstowego, po czym zapis "1" - zaraz po pętli/operacjach obliczeniowych. W tym momencie pętla w górnej ramce odczytała tę "1", zaprzestała wyświetlania GIFa, i wyświetliła informację, że skrypt zakończył swoje działanie.

Pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 8.10.2025 - 17:46