![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 15.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam długo wykonujący się skrypt, który działa w oparciu o pewną pętlę. Jak można wyświetlać w przeglądarce postęp w tej pętli - na przykład procentowo, tak aby użytkownik wiedział, że przeglądarka się nie zawiesiła.
Dzięki i pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 13.09.2006 Skąd: Poland Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kiedyś byłem niestety zmuszony do zrealizowania czegoś takiego.
Upierałem się, wmawiając pracodawcy, że nie dam rady - ale miałem to zrealizować i koniec. Co więc uczyniłem: Utworzyłem 2 ramki, bez borderu, w górnej znajdował się animowany GIF odpalany od razu przy załadowaniu, ale jego wyświetlanie znajdowało się w pętli while, która za każdym razem sprawdzała zawartość pliku tekstowego, czy jest w nim jeszcze "0", czy już "1". Po sprawdzeniu tego warunku, jeśli było "0", to <meta refreshem> odświeżałem górną ramkę w intervalu 1-2 sekundy. W dolnej ramce na starcie skryptu zapodałem ładnie set_time_limit(), później zapis "0" do tego pliku tekstowego, po czym zapis "1" - zaraz po pętli/operacjach obliczeniowych. W tym momencie pętla w górnej ramce odczytała tę "1", zaprzestała wyświetlania GIFa, i wyświetliła informację, że skrypt zakończył swoje działanie. Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 17:46 |