|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa |
witam,
chce kupic server dla gry online tylko nie wiem jaki , lepiej aby był u mnie w domu czy jakiś wirtualny?? i czy ktoś wie ile moze kosztowac taka inwestycja? znacie jakies dobre serwery? |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 1 Dołączył: 2.06.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Czy da zrobić własne serwery www na podobieństwo sieci p2p?.
Posiadam kilka łączy po 2 Mb/s w różnych miejscowościach. I czy dało by je jakość połączyć przy udostępnianiu strony www w taki sposób jak się pobiera pliki przez sieci typu p2p Chodzi mi o to, że stworzył bym serwery www w tych miejscowościach (komputery były by klony) a bazy danych synchronizowały się pomiędzy nimi. I działało by na tej zasadzie że użytkownik nie widział by różnicy na którym serwerze pracuje (on tylko by wchodził na na stronę i nic nie musiał wybierać). Każdy serwer by obsługiwał ileś tam użytkowników. I nadal działa by strona www gdyby nawet jakieś serwer padł lub nie miały połączenia z internetem. To by było dobre rozwiązanie jak dla mnie bo nie musiał bym wykupywać serwer dedykowany, za który bym musiał słono płacić. Tak myślałem i na poziomie skryptu by sie dało zrobić, że automatycznie by serwery wzajemnie co jakiś czas pingowały serwery i zbierał informacje o ich funkcjonowaniu i obciążeniu. Ale nie dawało by to sumowania wszystkich łączy np. nie uzyskał bym transferu 10Mb/s w przypadku gdy bym miał 5 po 2 mb/s w rożnych miejscowościach tylko bym miał 2 mb/s i nic więcej. Tak się zastanawiam bo można było by nawet nie posiadać własnych serwerów tylko wykupić u dwóch dostawców serwerów wirtualnych np. nazwa.pl i ovh.pl co by dało rocznie 600zł ale w promocji to moze nawet wyszło 100zł i działająca aplikacja by mogła obsłużyć dwa razy więcej użytkowników. Bo wiadomo że te serwery wirtualne mają ograniczenia dla stron, które nie mogą przeciążać tych serwer bo inaczej zablokują taką stronę. |
|
|
|
Łaktus server na gre online 10.10.2007, 18:06:17
sagittariuspl jaka gra może zdradź. masa gierek stoi na yoyo (sk... 10.10.2007, 19:17:55
Łaktus no nie do końca, chce miec serwer przy którym nie ... 11.10.2007, 10:33:00
DiNoOsS Hmm... to według mnie musiałbyś wykupić serwer ded... 13.10.2007, 21:03:47
ChRiStIuS Podczepie...
Na dobry poczatek cos na max 50 grac... 13.10.2007, 23:31:33
seaquest Poczytaj o load balancerach (proxy balancerach) 13.10.2007, 23:55:43 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 24.12.2025 - 09:55 |