![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
CHCIAŁEM być dobry. Nie chciałem przechodzić na ciemną stronę... Naczytałem się, że layouty oparte o tabelki są BE! Że wolno tylko na divach. Wziąłem się poważnie do roboty, net, tutoriale, przykłady, dziesiątki godzin prób i WIELKIE G.... NIE POTRAFIĘ (albo to po prostu niemożliwe) zbudować na div'ach najprostszego layotu. Trzy panele, ułożone jeden pod drugim. Pierwszy Nagłówek o stałej wysokości na początku treści strony. Druga Treść o zmiennej wyskości, automatycznie dopasowująca się do rozmiarów zawartości, ale jeśli tej treści jest mało, to panel ma ładnie rozciągać się w pionie na CAŁĄ wysokość strony (oczywiści minus wysokość pozostałych paneli). Trzecia Stopka, o stałej wysokości, wyietlana u dołu ekranu (jeśli Treści mało) albo pod Treścią (jeśli jej dużo). W tabelkach wygląda to tak: Kod <html> <head> <title>TEST</title> </head> <body> <table style="height:100%;width:100%"> <tr style="height:30px"><td style="border:1px solid">NAGŁÓWEK</td></tr> <tr><td style="border:1px solid">TREŚĆ</td></tr> <tr style="height:30px"><td style="border:1px solid">STOPKA</td></tr> </table> </body> </html> I działa bez problemu w każdej przeglądarce. Bez hacków, skryptów, php czy innych wspomagaczy.... Odpowiedzcie mi proszę - czy ja jestem debilem - czy też takiego layoutu na divach nie da się zrobić...? Pozdrawiam, Leszek. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ej! Weź pod uwagę, że Opera, czy inne mniej znane przeglądarki takie jak Safari, Konqueror (jak to sie pisze?) są równie ważne co ten twój firefox. Nie chcę tu wykazywać, że moim zdaniem Opera jest lepsza od ff, ale to jest tak samo jak IE vs nowoczesne przeglądarki, tj. to, że FF jest popularniejszy od innych nie oznacza że jest lepszy.... bo nie jest.
Po za tym layout na divach jest sensowny - od strony kodu jest dużo czytelniej (i rzadko kiedy dłużej), a przynajmniej pomagasz oczyścić net z niesemantycznych stron + to co mówił cicik - syntezatory mowy. Wyobrażasz sobie czytanie tabelek? Oooo nie, tylko nie to (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/rolleyes.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 09:13 |