![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
CHCIAŁEM być dobry. Nie chciałem przechodzić na ciemną stronę... Naczytałem się, że layouty oparte o tabelki są BE! Że wolno tylko na divach. Wziąłem się poważnie do roboty, net, tutoriale, przykłady, dziesiątki godzin prób i WIELKIE G.... NIE POTRAFIĘ (albo to po prostu niemożliwe) zbudować na div'ach najprostszego layotu. Trzy panele, ułożone jeden pod drugim. Pierwszy Nagłówek o stałej wysokości na początku treści strony. Druga Treść o zmiennej wyskości, automatycznie dopasowująca się do rozmiarów zawartości, ale jeśli tej treści jest mało, to panel ma ładnie rozciągać się w pionie na CAŁĄ wysokość strony (oczywiści minus wysokość pozostałych paneli). Trzecia Stopka, o stałej wysokości, wyietlana u dołu ekranu (jeśli Treści mało) albo pod Treścią (jeśli jej dużo). W tabelkach wygląda to tak: Kod <html> <head> <title>TEST</title> </head> <body> <table style="height:100%;width:100%"> <tr style="height:30px"><td style="border:1px solid">NAGŁÓWEK</td></tr> <tr><td style="border:1px solid">TREŚĆ</td></tr> <tr style="height:30px"><td style="border:1px solid">STOPKA</td></tr> </table> </body> </html> I działa bez problemu w każdej przeglądarce. Bez hacków, skryptów, php czy innych wspomagaczy.... Odpowiedzcie mi proszę - czy ja jestem debilem - czy też takiego layoutu na divach nie da się zrobić...? Pozdrawiam, Leszek. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Drogi Wykładowco.
Może faktycznie słowo kłamiesz było za mocne - przepraszam, bo widzę że się przejąłeś. Ale dalej nie masz racji. Skoro już jesteś takim perfekcjonistą, to wstaw do swojego testu również style="height:100%" do znaczników <html> i <body> - i będzie się rozciągać aż miło... Nie używaj mojego skrótu w prezentacji problemu do wykazywania swojej wyższości... Wkońcu nie sztuka wkleić 3 stony kodu - tylko komu będzie się to chciało analizować... Co do elastyczności layoutu na div + CSS - zgadzam się, ale niestety tylko TEORETYCZNIE. Dlatego, że specyfikacja CSS2 sobie, a życie (czyt. rendering przeglądarek) sobie - skutek jest taki, że czasami aby uzyskać proste zachowania ZGODNIE ze standardem, i kod przechodzący WALIDACJĘ trzeba się mocno nakombinować. Wg mnie zupełnie niepotrzebie. Jak mi znajdziesz choć jednego klienta, który da mi zlecenie na warunkach: olej IE6/7, olej Operę i inne dziwadła, niech się tylko w starym, dobrym FFoxie ładnie wyświetla to przestanę marudzić... Prawda jest taka, że w chwili obecnej standard CSS2 jest FIKCJĄ, ŻADNA przeglądarka nie implementuje go w 100% idealnie wg specyfikacji. Kierunek zmian jest dobry, ale najwyraźniej potrzeba jeszcze roku , może dwóch, nowej generacji przeglądarek i wtedy będziemy w raju... Zakładając ten temat, chciałem tylko zwrócić uwagę, że w pewnych, specyficznych sytuacjach robienie layoutu "na siłę" na divach ma tyle samo sensu, co wbijanie gwoździa w deskę za pomocą wiertarki. Wiertarka jest niewątpliwie zaawansowanym narzędziem, niezbędnym do połączenia desek wkrętami, ale dla gwoździa lepszy jest dużo prostszy w użyciu i zastosowaniu młotek... Niech każdy uważa co chce, ale nadal nie trafia do mnie że 2 strony kodu są lepsze od 10 linijek kodu - jeżeli generują ten sam wynik... Pozdrawiam, Leszek. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 18:06 |