Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Portal oparty na javascript
qooxdoo

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Hej

Czy portal oparty na javascript jest bezpieczny? Mam na myśli:
  1. function page(url, title){
  2. var allowed = Array("omnie.html", "main.html", "komentarze.php", "flvplayer.html");
  3. if(in_array(url, allowed)==1){
  4. document.getElementById("cnt").src = "pages/"+url;
  5. document.title=title;
  6. }
  7. else
  8. alert("Dostęp zabroniony");
  9. }

Polega to na tym, że klikając w menu nie ładuje się cała strona od nowa, tylko element iframe ("cnt") zmienia swój atrybut src (na plik podany w funkcji)

W praktyce wygląda to tak:
  1. <a href="javascript:page('omnie.html', 'Inni o mnie')">Inni o mnie</a>

Jedynym zabezpieczeniem jest tablica, w której znajdują się pliki, które przglądarka może ładować do iframe.

I tu moje pytanie, czy to oby bezpieczne? Bo przecierz można wpiszać w pasku adresu java script:page('../secret.txt', 'a'); niby wyskoczy błąd, ale to się dzieje po stronie przeglądarki. Hackerem nie jestem, więc wydaje mi się, że nie da sie tego obejść. Proszę o rady.

PS. mógłbym zrobić to w php, ale wtedy strona by się przeładowywała za każdym kliknięciem linka w menu. A ja musze temu zapobiec (dość obszerna statyczna część strony)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
yaro

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Raczej jest to bezpieczne, tyle tylko że pokazujesz wszystkie podstrony w tablicy. Z resztą i tak sam byłoby z linkami. Więc sądzę że to rozwiązanie jest bezpieczne. Musisz się zabezpieczyć po stronie serwera.
Nawet to sprawdzanie nie jest potrzebne, bo lepiej zabezpieczysz sie po stronie serwera.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 26.12.2025 - 08:31