Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Microsoft SQL Server - podwójne wpisy do bazy
malisz
post 2.10.2003, 12:02:36
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
Pierwszy raz spotykam się z tym problemem, i nie potrafię go racjonalnie wytłumaczyć. Żeby było śmieszniej nie dzieje się to za każdym razem, ale co 5 - 10 raz.
Teraz o co chodzi.

taki krótki kod:
...
$sql = "INSERT INTO temptable (nazwa) values ('abc')";
$result = mssql_query($sql, $DB);
...

czasem wstawia od razu 2 takie same rekordy, mimo ze wywolanie nastepuje tylko raz. Siedziałem nad tym całą noc i testowałem wszelakie rozwiązania, ze sprawdzaniem czy istnieje, z indeksami na nazwe... wszystko co mi przyszło na myśl. Jeżeli mam założony indeks na nazwe to przy wstawieniu rekordu (oczywiście nie zawsze) baza zgłasza błąd : rekord o podanym indeksie już istnieje, ale dlatego, że rekord został wstawiony, a błąd wyświetlany jest przy drugiej samoczynnej próbie wstawienia rekordu. Dlaczego tak się dzieje. Mam też SQL Server na drugim kompie i jest dokładnie tak samo. Czy ktokolwiek domyśla się w czym problem? To dla mnie bardzo ważne.
Mam nadzieje ze z tego co napisalem chociaz troche wiadaomo o co chodzi smile.gif

Z góry dzięki za odpowiedź.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
adwol
post 2.10.2003, 22:34:46
Post #2

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Moje sugestie:
:arrow: Wstaw sobie tuż przed wysłaniem zapytania jakiegoś debuga, który będzie Ci wypisywał coś na ekran. To tak żeby na 100% wykluczyć ew. wykonanie dwa razy tego kodu.
:arrow: Zobacz czy nie masz zdefiniowanego w bazie jakiegoś zrąbanego triggera, który wyzwalany Twoim insertem dokłada dodatkowy wiersz (o ile MSSQL ma takie coś jak triggery, nie znam się na tym DBMSie więc jeśli nie ma to ten punkt odpada)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 13:15