Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Przedwczesne kończenie testu
phpion

Grupa: Moderatorzy

Witajcie!
Ostatnio chciałem sobie rozwiązać teścik. No i sobie pykam, doszedłem do ~7 pytania, czasu mi zostało ~20 sekund i koniec. Wyświetlił się jakiś komunikat, że (chyba) 'przekroczono coś tam' i nastąpił koniec quizu. W rezultacie wykosiłem 0 pkt (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Sądzę, że nie tylko ja miałem taki problem, bo jest sporo ludków z 0 pkt (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Moglibyście na to rzucić okiem?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
phpion

Grupa: Moderatorzy

Cytat(Sedziwoj @ 25.09.2007, 10:30:41 ) *
@phpion.com
Przecież nikt Cię do robienia testu nie zmusza, do niczego oprócz własnej satysfakcji też się nie przydaje. Więc "należałoby się zastanowić nad sensem prowadzenia testu" jest bez sensu.

No tak, ale w takim razie powinno być jakieś ostrzeżenie, że pomimo tego, iż zna się odpowiedzi na większość pytań można zakończyć test z wynikiem 0 pkt. Troszkę glupio się czuję wiedząc, że ktoś (np. przyszły pracodawca/zleceniodawca) może przypadkowo zobaczyć moje osiągnięcia w teście. Piszesz, że to ma służyć własnej satysfakcji: zgadzam się, tylko że w obecnej sytuacji takowej nie odczułem.

Cytat(Athlan @ 25.09.2007, 10:34:41 ) *
Zastanawiam się jak, jakby ktoś na coś wpadł... proszę walić śmiało.

Może rozwiązaniem byłoby zapisywanie w bazie danych (czy chociaż w cookie) czasu, w którym user otrzymał pytanie na ekran? No i na ekranie licznik leciałby sobie swoim życiem, natomiast przy oddawaniu odpowiedzi możnaby sprawdzić czy czas z bazy (cookie) powiększony o 30 sekund jest większy od aktualnego. Jeśli tak to ok, user zmieścił się w czasie; jeśli nie to kupka. Tyle tylko, że wtedy liczyłby się również czas przesłania odpowiedzi do skryptu...
+Quote Post
Athlan

Grupa: Developerzy

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(phpion.com @ 25.09.2007, 09:38:47 ) *
Może rozwiązaniem byłoby zapisywanie w bazie danych (czy chociaż w cookie) czasu, w którym user otrzymał pytanie na ekran? No i na ekranie licznik leciałby sobie swoim życiem, natomiast przy oddawaniu odpowiedzi możnaby sprawdzić czy czas z bazy (cookie) powiększony o 30 sekund jest większy od aktualnego. Jeśli tak to ok, user zmieścił się w czasie; jeśli nie to kupka. Tyle tylko, że wtedy liczyłby się również czas przesłania odpowiedzi do skryptu...

Łatwe do obejścia... jeżeli taki miałby być lek na problem to wdrożyłbym go przed publikacją usługi (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 3.10.2025 - 20:25