![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 790 Pomógł: 7 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Otóż mam sobie metodę klasy Member:
Wywołuję ją w sposób następujący:
I co dostaję? Cytat Argument 1 passed to Member::findByKey() must be an instance of string, string given ... I gdzie tu logika? Dodam tylko, że analogiczna sytuacja dla typu array działa. Daję na Hydepark, bo nie jest to dla mnie problem nie do rozwiązania. Traktuję to raczej jako ciekawostkę. Jak ktoś uzna, że trzeba przenieść, niech przeniesie. Ten post edytował seaquest 20.09.2007, 23:49:02 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Brak typowania (zarówno wejścia jak i wyjścia) to jest coś co mnie osobiście strasznie drażni w php. Czasami jak mam funkcję, która może przyjmować kilka różnych parametrów i do tego w różnych zestawach - np. raz 2 inty innym razem 1 obiekt itp, to po kilku dniach sam nie mogę się połapać w if'ach jakich użyłem żeby to wszystko sprawdzić.
Typowanie + przeciążenia bardzo by się przydały. Dla kompatybilności wstecz można by zostawić tak jak ktoś wspominał wartość domyślną w funkcji mix i tyle. Wtedy i wilk byłby syty i owca cała. Kontrola typu zwracanego to krok w dobrą stronę, ale jeśli musiałbym wybierać, to wolę kontrolę typów na wejściu niż wyjściu. Ale najbardziej w tej całej sytuacji denerwuje mnie tłumaczenie, które pojawia się we wszystkich informacjach na ten temat - typowanie jest nie zgodne z ideą... Co to za argument... Może warto podać coś bardziej merytorycznego... albo chociaż powiedzieć w prost, że w chwili obecnej nie ma kto tego zrobić, bo jest za mało ludzi. Chyba trudno spotkać programistę php, który nie chciałby typowania w php więc zasłanianie się ideą php jest co najmniej śmieszne. No cóż może za 5-6 lat jak wyjdzie php7 to ktoś to przemyśli i poprawi. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 21:59 |