![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 12.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No właśnie, klient zaparł się, żeby użytkownik był rejestrowany po numerze karty a nie po IP i tu zaczynają się schody.
Nigdzie nie znalazłem funkcji ani klasy która by to umożliwiała. Czy ktoś może miał już taki prolem? pozdrawiam Krzysiek |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 1 Dołączył: -- Skąd: Rogożnik /K-ce/ Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Kiedyś pisałem sajta dla jednej z firm dostarczających neta do domków w niewielkiej miejscowości. System był bardzo zaawansowany i można było przez niego regulować płatkości za pomocą specjalnych kodów i dzięki temu samemu z automatu blokować lub odblokowywać czyjś wewnętrzny adres IP. Od razu muszę powiedzieć, że nie znam się na serwerach a moim zadaniem było odpowiednie tworzenie wynikowych plików txt, na podstawie których admin serwera czytał dane i coś tam kombinował. Serwis oczywiście był bardziej rozbudowany o spore bazy, ale to nie jest teraz ważne. Fakt faktem, że musiałem zczytywać tablicę ARP, a konkretnie numer karty. Rozwiązałem to w taki sposób: Stworzyłem tekstowy plik o nazwie 'arp' z zawartością: Kod /sbin/ip n s | awk '{print$1,$5}' |grep -w $1 |awk '{print $2}'
zadeklarowałem zmienne: Kod $arpfile="/home/users/www/arp"; // adres do tego pliku
$fip=getenv("REMOTE_ADDR"); Uruchamiałem funkcję i czytałem numer: Kod exec("$arpfile $fip",$idcard);
$card=strtoupper($idcard[0]); W zmiennej $idcard dostawałem nr karty (dużymi literami). Nie daję 100% pewności na działanie, gdyż zawartość pliku arp dostałem od admina srwera i może nie działać na wszystkich serwerach. Mam nadzieję że komuś to pomoże. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 19:44 |