![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Jestem zmuszony do zrobienia i przedstawienia pewnej sprawy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Muszę posiłkować się prezentacją - czy ktoś ma jakieś wskazówki co powinno się robić a czego nie? (może być www). Czy ktoś widział jakieś fajne pomysły na/w prezentacji? Co najbardziej Was denerwuje w prezentacji/a co ciekawi (oprócz samego tematu). Pozdrawiam. Tomek. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mam za soboą juz dziesiątki prezentacji.
Zależy jeszcze jaka to jest prezentacja, jeśli b formalna nie stosujemy 'wodotrysków', minimum grafiki, ale schludnie, zadbane, ladne. Jeśli jest to troche luźniejsza prezentajca, możemy pokusić się o jakieś dodatkowe elementy graficzne (nagłówki, wypunktowania, rysunki, ikonki). Bardzo ważne jest przyciągnięcie uwagi słuchaczy. Trzeba mówić ciekawie, a na slajdach pokazywać jeszcze ciekawsze rzeczy. Kiedyś słyszałem o takiej zasadzie, że tworzymy referat (np 30str), skracamy go do 5, jako treść do mówienia, z tych 5, robimy max 1 jako treść na slajdy. Referat ładnie oprawiony, kilka kartek do pomocy przy prezentacji (nie czytamy!), są tylko po to żeby się nie zaciąć. Na slajdach prezentuje się to czego nie można powiedzieć, czyli wszelkie schematy, rysunki, zdjęcia. Tak jak napisali poprzednicy odnośnie ilości tekstu, kolorów. Zwykle na projektorach obraz ma mniejszy kontrast niż na monitorze, slabsze, rozjaśnione kolory. Zatem najlepiej wychodzą prezentacje na jasnym tle, z ciemna czcionką. Ważna jest zasada, jak przy wypracowaniach: wstęp-rozwinięcie-zakończenie. Powinien być slajd tytułowy (temat prezentacji, kto prezentuje, i ew. pod czyim kierunkiem było to wykonywane). W dobrym tonie jest stworzenie na drugim slajdzie planu prezentacji. Czyli wypunktowanie głównych rozdziałów prezentacji, rozbicie tego na kilka cześci, dzięki temu słuchacze będą lepiej nastawieni, nawet jeśli tej prezentacji będzie kilkanaście slajdów. Na koniec dobrze jest zrobić podsumowanie, powtórzyć w skrócie, na jednym slajdzie najważniejsze info. To takie zamknięcie klamrami w całość. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 14:27 |