![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Proszę. Dyskusja przeniesiona z http://forum.php.pl/index.php?showtopic=73...mp;#entry395093.
Czy licencja GPL jest komunistyczna? Czy ludzie wydający na jej warunkach oprogramowanie to komuniści (lub osoby z takimi ciągotami)? Może jedynie jest (ta licencja) przejawem wolności osobistej i gospodarczej? Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
@no-name
Doszedłem do wniosku, że Twoje wyjaśnienia, tudzież twierdzenia dotyczące komunizmu opierają się na (szeroko pojetęj) socjologii i tu argumenty, które podajesz, mają moc. Ja nie moge ich jednak przyjąć, bo swoją argumentację wywodzę z wiedzy filozoficznej. Samo pojęcie komunizm, oznacza dla mnie system filozoficzny i polityczno-społeczny. Innym podziałem może być podział na teorię i praktykę. Jako, że w przypadku komunizmu ważniejsza jest teoria - upraszczając - zbiór uzasadnionych rozumowo poglądów i ideii - nie mogę upchać do niej wniosków pochodzących z praktyki. Komunizm zakłada wspólnotę jako niezmienną podstawę - nie ma w nim miejsca na równoległe istniejący paradygmat. To, że istniały take próby w praktyce (np. obecne zmiany w Korei Płn.) nie zmienia, a tym bardziej, nie zawęża teorii. Wcześniej pisałem o cechach przedmiotu (trochę niefortunne słowo - przyznaję) komunistycznego - jeśli nawet zaklasafyfikujesz go jako komunistyczny na podstawie posiadanych cech, czy też skojarzeń, jakie budzi - ciagle będziesz obracał się w kręgu socjologii i innych nauk praktycznych. Będziesz mówił o doświadczeniu. Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 06:19 |