Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> mnożenie liczb
Noddie

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

pytanie może i trywialne ale...

chodzi o to, że mnożąc dwie liczby
105.6785 * 85368.00

1. w excelu
wynik: 90 216,44

2. w php
wynik: 9021562.188

Czy Wiecie czemu tak się dzieje? Przerabiam formularz z excela na formularz w php jednak mam problem z otrzymaniem tych samych wyników.
Czy da się doprowadzić do takiej sytuacji kiedy wyniki bedą się zgadzały co do joty? Proszę o odpowiedź sprawa jest dosyć pilna.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc

pozdrawiam
noddie
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Kisiol_Ent

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (60%)
XXX--

Nie wiem czy to cos pomoze ale moze nakieruje tok myslowy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)

------========-----
z: http://rudy.mif.pg.gda.pl/~bogdro/linux/linux05.html
Typy danych

Zanim zaczniemy cokolwiek robić, trzeba wiedzieć, na czym ten cały koprocesor operuje.
Oprócz liczb całkowitych, FPU operuje na liczbach ułamkowych różnej precyzji:

Pojedyncza precyzja. Liczby takie zajmują po 32 bity (4 bajty) i ich wartość maksymalna wynosi ok. 1039 (10^39). Znane są programistom języka C jako "float".

Podwójna precyzja. 64 bity (8 bajtów), max = ok. 10409 (10^409). W języku C są znane jako "double"

Rozszerzona precyzja. 80 bitów (10 bajtów), max = ok. 104930 (10^4930). W języku C są to "long double"

Jak widać, ilości bitów są oczywiście skończone. Więc nie każdą liczbę rzeczywistą da się dokładnie zapisać w postaci binarnej. Na przykład, jedna dziesiąta (0.1) zapisana dwójkowo jest ułamkiem nieskończonym okresowym! Poza tym, to, czego nas uczyli na matematyce, np. oczywista równość: a+(b-a)=b nie musi być prawdą w świecie ułamków w procesorze ze względu na brak precyzji!

---====--

wiec se tak mysle z ten Excel dobrze liczy bo to program w koncu do liczenia
a php nie, wiec tu by byla jakas specjalna biblioteka potrzebna do liczb, ale ja sie na tym nieznam o0
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 5.10.2025 - 03:27