![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Proszę. Dyskusja przeniesiona z http://forum.php.pl/index.php?showtopic=73...mp;#entry395093.
Czy licencja GPL jest komunistyczna? Czy ludzie wydający na jej warunkach oprogramowanie to komuniści (lub osoby z takimi ciągotami)? Może jedynie jest (ta licencja) przejawem wolności osobistej i gospodarczej? Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 26.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Java i Solaris powstały jako projekty komercyjne. A Open Office? Tak, to popłuczyny po przegranej walce na rynku pakietów biurowych. Ale to w sumie nie na temat.
@Sedziwoj Z matematyką to nie wiem (wytłumacz), ale logika raczej nie jest po Twojej stronie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Java i Solaris powstały jako projekty komercyjne. A Open Office? Tak, to popłuczyny po przegranej walce na rynku pakietów biurowych. Ale to w sumie nie na temat Java i Solaris powstały jako projekty komercyjne, potwierdzam. Ale świat się zmienia. I te projekty też się zmieniają. Oba są kawałek po kawałku publikowane na bardzo liberalnych licencjach. Open Office to naprawdę dobry pakiet biurowy i raczej nie byłbym taki szybki w osądach. Apache Derby to też dobry przykład, tyle że tym razem z obozu IBM, który dziwnym trafem jest sponsorem niezliczonej ilości projektów open sourcowych. Także jak widzisz ta inicjatywa nie jest odosobniona. W3C to też nic innego jak droga do otwartości, może nie związana z GPL czy OS, niemniej jednak dziwnie ich drogi się splatają. OS i GPL to nie zło, to przyszłość i droga do wiedzy. Osobiście zawdzięczam im więcej niż wszystkim książkom o programowaniu jakie mam w domu. PS. Co do Suna, to wciąż mam wątpliwości. Ostatnio patrząc na Glassfish się zastanawiam czy to wszystko z tym wypuszczaniem softu jako GPL to nie tylko chwyt, żeby im ktoś ich produkty produkował za darmo... ale nie wiem, nie chcę oceniać, to tylko taka wątpliwość. Ten post edytował Jabol 14.09.2007, 00:04:16 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 10:35 |